Tuinhuis inrichten: tips en inspiratie!

In heel wat Vlaamse en Nederlandse tuinen staat een tuinhuis. Handig! Want hier kan je extra spullen opbergen, zoals tuingereedschap. Maar deze extra ruimte biedt nog heel wat mogelijkheden. Wat dacht je van een knusse logeerkamer, een inspirerend atelier, thuiskantoor of zelfs originele mancave tussen het groen? We geven meer informatie over deze verschillende bestemmingen voor een tuinhuis, inclusief tips en tricks over hoe je deze ruimte het beste kan inrichten.

Tuinhuis voor gereedschap, ingericht als werkplaats

Van de grasmaaier tot de tuinmeubelset, je hebt meer tuinspullen dan je denkt. Een slimme inrichting is dan ook zeer belangrijk. Alleen zo zorg je ervoor dat deze extra opbergruimte geen extra rommelhok wordt.

Heb je groene vingers? Dan is het handig om niet alleen voldoende opbergruimte in het tuinhuis te voorzien – denk aan bloempotten, zaden, gieter, haagschaar enzovoort -, maar ook een werktafel kan handig zijn. Zo kan je in de aarde wroeten zonder je rug te belasten. Wil je liever jouw gereedschap in het zicht houden, dan volstaan praktische planken en haakjes voor het gerief en al je groene vrienden.

Tuinhuis als schuur en opslag

Gebruik jij jouw tuinhuis vooral als opslagplaats, dan zijn opbergkasten een goede investering. Voor een optimale benutting van de ruimte, kan je ze op maat laten maken. Op deze manier sluit de inrichting van het schuurtje ook helemaal aan bij jouw smaak. Bovendien voorkom je zo een onoverzichtelijke rommel te creëren. Ook dozen, plankjes en haakjes aan de muur kunnen praktisch zijn. Gebruik je de tuin ook voor de opslag van fietsen? Plaats dan een fietsenrek, zodat het netjes blijft.

Tuinhuis stylen als logeerkamer

Met een logeerkamer in de tuin wordt je letterlijk wakker met fluitende vogels op de achtergrond. Op deze manier benut je een idyllische locatie optimaal. Wil je jouw tuinhuis stylen als logeerkamer, ga dan voor een extra knusse toets. Een landelijke, romantische inrichting past hier perfect. Denk aan veel zachte stoffen zoals wol, een aantrekkelijk bed met een overdaad aan kussens, en kerstlichtjes aan de muren. Uiteraard kan je het anders aanpakken: een stoere slaapkamer met een strakke inrichting kan evenzeer. Vertaal jouw stijl helemaal naar het tuinhuis! Bovendien is een logeerkamer in de tuin bijzonder fijn wanneer je kinderen een slaappartijtje organiseren. En goed voor jouw nachtrust uiteraard.

tuinhuis als tuinkantoor

Van tuinhuis naar tuinkantoor

Van thuis uit werken is sinds de corona pandemie helemaal ingeburgerd. Het zal dan ook niet snel meer volledig weggaan. Toch hebben veel mensen ook ontdekt dat de keukentafel geen ideale werkplaats is. Te veel kruimels, afleiding en huisgenoten. Heb je geen ruimte voor een bijkomende bureau in huis in te richten? Zoek de oplossing niet verder, want een tuinhuis kan ideaal dienst doen als tuinkantoor. Het is uiteraard belangrijk dat je er wifi en elektriciteit hebt. Wedden dat je concentratie omhoog gaat wanneer je met uitzicht op een groene oase werkt?

Tuinhuis inrichten als atelier

De natuur vormt een inspiratiebron voor velen. Lift je tuinhuis naar een volgend niveau door het in te richten als atelier. Wat je passie ook is, bloemschikken, houtbewerking, schilderen of schrijven, niets zo fijn als een uniek plekje waar je ongestoord kan doorwerken (en niet telkens moet opruimen achteraf).

Voor een tuinhuis als atelier is het eveneens belangrijk dat je er elektriciteit hebt. Ook lichtinval is interessant. Grote ramen bieden voldoende licht én een prachtig uitzicht op de tuin.

tuinhuis inrichten
Credit: Greenretreats

Tuinhuis inrichten als loungeplek of mancave

Verlang je er soms naar om je terug te kunnen trekken uit je huis? Om in alle stilte een boekje te lezen met een lekker kopje koffie? Een tuinhuis kan perfect dienst doen als ruimte voor een loungeplek of mancave. Origineel is het sowieso. Ga voor een comfortabele zetel, een volle boekenplank en misschien wel een extra televisietoestel en/of playstation. Zo creëer je van je tuinhuis de ideale get away, dicht bij huis.

Tuin(speel)huis voor kinderen

Ook voor kinderen kan een tuinhuis een leuke speelplek vormen. Door er een speelhuis van te maken, gun je hen een privéruimte waar ze zich volop kunnen uitleven. Ze kunnen er spelen, lezen, muziek maken, hun huiswerk maken, muziek luisteren enzovoort. Goed voor hun persoonlijke ontwikkeling, en al helemaal voor jouw vrije tijd.

Een tuinspeelhuis inrichten doe je best in samenspraak met de kinderen. Wat willen zij eruit halen? Zorg voor wat dozen met speelgoed, een tafel waar ze kunnen zitten, een leuk zeteltje enzovoort.

Zelf bezig of uitbesteden?

Is jouw tuinhuis vandaag een echte opslagplaats en zie je het bos niet meer door de bomen? Wil je er een prachtige logeerkamer van maken, maar weet je niet goed waar te beginnen? Heb je simpelweg geen tijd om je aan een tuinspeelhuis voor de kids te wagen? Je kan de inrichting van het tuinhuis ook uitbesteden. Doe naast je Pinterestbord gerust ook een beroep op een interieurarchitect. Hij/zij weet als professional als geen ander een ruimte in te kleden, op een manier die niet alleen functioneel maar ook mooi afgestemd is op de omgeving.

Wil je graag een tuinhuis of bijgebouw laten plaatsen? Vergelijk offertes en bespaar op de kosten van jouw project!