Tuinhuizen FAQ: veelgestelde vragen beantwoord!

Praat je steeds vaker over het plaatsen van een tuinhuis met carport, een handig schuurtje voor gereedschap of romantische blokhut om ‘s avonds te lezen? Dan is het tijd om daad bij woord te voegen. De voordelen van een tuinhuis zijn eindeloos, van extra opbergruimte, terras tot eventueel garage. Of je nu een tuinhuis laat plaatsen of zelf de mouwen opstroopt, er komt toch heel wat bij kijken. Over de noodzaak van een stabiele en betrouwbare fundering moet zelfs niet gediscussieerd worden, maar ook het beitsen van het hout is essentieel. En wanneer is een bouwvergunning een vereiste?

Een tuinhuis plaatsen, wat is de beste fundering?

Een goede fundering is het noodzakelijke begin van alle bouwwerken. Wie een tuinhuis laat plaatsen of zelf een gaat bouwen, is gebaat met een stevige fundering. Op die manier voorkom je toekomstige problemen zoals verzakkingen, vocht, een ondergrond die niet helemaal waterpas is enzovoort. Deze gruwelen vermijd je liefst, maar wat is dan precies een betrouwbare basis voor een tuinhuis of blokhut?

Zorg er om te beginnen voor dat de ondergrond vlak en waterpas is. Zelfs een betonvloer die niet egaal maar wel waterpas is, kan problematisch zijn. Loopt het terrein een beetje op of af? Dan kan je best de bodem verhogen door een stukje uit te graven. Soms kan een talud (soort dijk) of keermuur helpen om het tuinhuis vervolgens stabiel te kunnen plaatsen.

Ten tweede is het belangrijk dat de ondergrond over voldoende draagkracht beschikt. Is hij weinig of niet waterdoorlatend? Prima. Een stevige basis is compact. Doorgaans wordt er geopteerd voor bestrating of beton. Let wel op: als je beton gaat gieten, denk dan op voorhand goed na over de functie van je tuinhuis of blokhut. Wil je er water en/of elektriciteit? Leg dan op voorhand de leidingen en kabels.

Daarnaast moeten de afmetingen van het tuinhuis overeenkomen met de fundering. Bereken je de basis te groot of te klein, zit je later met de gebakken peren. Het kan leiden tot schimmel en houtrot.

Wanneer een tuinhuis beitsen?

Een tuinhuis krijgt wat te verduren, van barre winters tot bloedhete zomers. Om het hout duurzaam te beschermen, is het aangeraden het te beitsen. Zeker indien je blokhut vervaardigd is uit onbehandeld materiaal. Een klus die je kan uitbesteden maar evenzeer zelf kan klaren.

De meeste mensen kiezen ervoor hun tuinhuis te beitsen, meteen na de plaatsing ervan. Een goed idee. Indien je hem zelf in elkaar zet, kan je het materiaal ook voor de montage beitsen. Dit is praktischer.

Wat betreft het onderhoud ervan, is het aangeraden ieder jaar te checken of de laag nog goed beschermd. Kijk hierbij vooral naar de hoeken en ramen, want dit zijn de zwakke puntjes. Afhankelijk van de beits die je gebruikt hebt, leg je best om de drie à vijf jaar een nieuwe laag op het hout.

Waar tuinhuis plaatsen in tuin?

Waar je het tuinhuis wilt plaatsen, is wellicht afhankelijk van bepaalde factoren. Om te beginnen speelt de ruimte die je ter beschikking hebt mee. Heb je een erg kleine tuin? Kijk dan voor alle zekerheid even na bij de gemeente of je er nog een bijgebouw mag plaatsen. Daarnaast is de ondergrond essentieel. Zoals hierboven uitgelegd, is een stabiele fundering onmisbaar. Kijk waar je tuin het meest vlak is, zodat je niet al te veel graafwerk hebt.

Ten slotte is de functie die je blokhut gaat vervullen van belang bij de plaatsing. Wil je eigenlijk een veredeld schuurtje, dat voornamelijk dient als opslagplaats? Liever een extra terras, waar je zowel ‘s zomers als ‘s winters nog lekker kan vertoeven, of zal het ook dienen als garage met een carport? Bezin goed over de invulling die je aan je tuinhuis wilt geven, en kijk daarna waar hij het best geplaatst kan worden.

Wat zijn de voordelen van een houten tuinhuis?

Tuinhuizen zijn er in alle maten en vormen. Je kan gaan voor een moderne variant, die misschien naadloos aansluit bij je strakke interieur in huis. Evenzeer kan je kiezen voor een romantische cottage tuinhuis met kleine raampjes. Het klassieke tuinhuis is er eentje uit hout. Dit materiaal is bijzonder populair, en dat is niet onterecht. Er zijn heel wat voordelen verbonden aan hout. Het geeft een warme, authentieke en natuurlijke uitstraling aan je schuur. Daarnaast past het bij de meeste woonstijlen. De kant-en-klare varianten zijn doorgaans ook gemaakt uit hout. Ben je de look van de houten blokhut beu? Dan kan je hem eenvoudigweg schilderen.

Er bestaan natuurlijk nog andere materialen, zoals PCV of metaal.

Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?

Er bestaat heel wat verwarring over bouwvergunningen in België. Sinds 2010 werd hier klare wijn geschonken door een nieuwe regeling: in de meeste gevallen is een bouwvergunning géén vereiste. Je mag dus een tuinhuis of blokhut in je tuin plaatsen, mits enkele voorwaarden:

  • Het tuinhuis of bijgebouw mag in totaal maximaal 40m2 oppervlakte innemen. Indien het groter zal zijn, moet je wél een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Let op: de oppervlakte van een bestaand bouwwerk, zoals een losstaande garage, moet je hierbij rekenen. De totale oppervlakte van dus alle bijgebouwen mag slechts 40m2 bedragen.
  • Je mag maximaal op 30 meter van je woning bouwen. Zet je het tuinhuis in een zijtuin? Dan moet je 3 m van de perceelgrens blijven. Komt hij achteraan in de hof te staan, moet je rekenen op 1 meter afstand van de grens. Tegen een scheidingsmuur mag je bouwen, zolang je deze niet wijzigt.
  • De maximale hoogte is begrensd op 3,5 meter. De standaard formaten meten allemaal minder dan 3 meter.
  • Desondanks is het aangeraden het bestemmingsplan van jouw woning erbij te nemen, en kijken of deze niets anders voorschrijft. Kijk goed naar de stedenbouwkundige vereisten. Op het omgevingsloket lees je er meer over.

    Wil je nog uitgebreidere tips voor het kopen van een tuinhuis? Lees ons artikel met tips: tuinhuis kopen