Cottage tuinhuis

Wil je een tuinhuis zetten? Dan stel je jezelf natuurlijk de vraag hoe deze eruit moet zien, want je zal er lang op kijken. De Engelse cottagestijl is een populaire look voor tuinhuizen of blokhutten. Het rustieke en sierlijke aspect past perfect bij de buitenomgeving. Daarnaast kan je nog allerlei keuzes maken: met of zonder overkapping, welke dakpannen, wat voor ramen, welk materiaal? Zeker wie een huis in de landelijke stijl heeft, zal op slag verliefd worden op deze charmante Engelse bouwstijl. Een tuinhuis is bovendien een heerlijke plaats om in het groen te vertoeven en om tuingereedschap op te slaan.

Waar komt de cottage stijl vandaan?

De landelijke bouwstijl ontstond in de negentiende eeuw in Engeland. Deze romantische manier van architectuur is een reactie op de harde industriële revolutie die toen gestaag zijn opgang maakte. In de cottagestijl stonden vakmanschap en traditie centraal. Op het einde van de eeuw waaide de bouwstijl over naar het vasteland in Europa. En daar is hij nooit echt verdwenen. Vooral aan de Vlaamse kust kan je nog prachtige gebouwen van weleer bewonderen. De landelijke look is vandaag nog altijd geliefd. Het zorgt voor een sfeervol element in de tuin. Je kan opteren voor een voorgemaakte blokhut of een op maat gemaakt exemplaar.

Cottage tuinhuis met of zonder overkapping?

Bij het kiezen van een tuinhuis moeten enkele knopen worden doorgehakt. Er zijn heel wat opties. Zo kan je gaan voor een blokhut met of zonder overkapping. Een overkapping of afdak, indien je er plaats voor hebt, is bijzonder handig. Zo haal je het meeste uit je tuinhuis: je kan zowel binnen als buiten genieten van de groene omgeving. Zie de overkapping als een extra terras, beschermd tegen fel zonlicht of een plotse regenbui. In de zomer kan je er rustig barbecueën, in de winter geniet je er lekker van een warme tas thee.

Welke opties zijn er doorgaans?

Wil je een authentieke schuur met rustieke dakpannen, schattige vierkante raampjes met sierlijke details? Of liever een dubbele deur en bijpassende, ovale vensters? Met een tuinhuis in landelijke stijl kan je alle richtingen uit. Zeker wie gaat voor een op maat gemaakt exemplaar, kan zijn persoonlijke stijl helemaal uitspelen. We overlopen de opties.

Houtsoorten

Het materiaal waaruit de blokhut gemaakt wordt, heeft een grote invloed op de look ervan. Een blokhut uit prachtig hout is wat anders dan een kunststoffen exemplaar. Wie gaat voor een tuinhuis in landelijke cottagestijl, kiest doorgaans voor hout. We maken een onderscheid in drie houtsoorten.
1. Onbehandeld zachthout: Een voorbeeld is vuurhout. Deze houtsoort is afkomstig uit Noord- en Midden-Europa. Het is duurzaam en relatief goedkoop in aankoop.
2. Geïmpregneerd zachthout: Dit hout doorging reeds een chemisch proces. Daardoor is het beter beschermd tegen schimmels, vocht en insecten. De prijs ervan is hoger dan onbehandeld (niet-geïmpregneerd) hout.
3. Hardhout: Deze houtsoort is afkomstig uit Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. Denk aan padouk, merbou, tauba,… Een behandeling tegen vocht is niet nodig.

Dakbedekking

Verschillende materialen zijn geschikt voor het bedekken van het dak. Meestal gebruik men shingles. Dit zijn kleine schildjes die netjes in rijen over elkaar worden gelegd. Het wordt aan de dakplaat bevestigd en geeft een mooi resultaat. De prijs is niet te hoog en het is relatief duurzaam. Een andere mogelijke dakbedekking is asfaltrol. Dit kan bevestigd worden op alle daktypes, schuin of plat. Asfaltrol heeft een korte levensduur, maar de prijs is laag. Uiteraard kan je voor je tuinhuis ook dakpanplaten kopen. Deze gaan meestal levenslang mee.

Enkele of dubbele deuren

Afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur kan je kiezen voor een tuinhuis met enkele of dubbele deuren. De bepalende factor hier is uiteraard ook de oppervlakte van de schuur. Het is een esthetische keuze met praktische gevolgen. Een dubbele deur geeft namelijk meer ruimte om grote voorwerpen (grasmachine, fiets, tuingereedschap), naar binnen te dragen.

Karakteristieke ramen

De cottage stijl herken je aan de frivole en romantische uitstraling die we als landelijk omschrijven. Je kan jouw tuinhuis opfleuren met vrolijke, karakteristieke ramen. Denk maar aan vierkante vensters met een mooie afwerking, of ovale exemplaren in zwart smeedijzer. Dit is helemaal jouw keuze. Zeker wie een op maat gemaakte hut wil, zal noodgedwongen een keuze moeten maken over de ramen.

Afmetingen

De grootte van het tuinhuis wordt bepaald door de beschikbare ruimte. Heb je een kleine tuin? Dan is het aangeraden de schuur niet al te groot te maken, zodat er voldoende groen overblijft. Wie een ruime tuin heeft kan de afmetingen van het tuinhuis navenant maken. Het voordeel is dat je er meer spullen in kan opslaan. Je kan ook opteren voor een kleiner tuinhuis, bijvoorbeeld met overkapping, zodat je er toch volop van kan genieten. Laat je een blokhut op maat maken, dan kan je de afmetingen zelf bepalen.

Lees ook zeker ons artikel over het plaatsen en bouwen van een tuinhuis.

cottage tuinhuizen

Prijzen en merken

Er zijn heel wat aanbieders van tuinhuizen op de markt, voor elke smaak en elk budget. Je kan prachtige landelijke exemplaren vinden van Solid, GardenAS, Woodstar of De Cock. Ben je toch nog niet van stag gegaan voor de cottagestijl, dan kan je evenzeer een moderne blokhut kopen, bijvoorbeeld van het merk Biohort of Lutrabox.

Cottage tuinhuis op maat of prefab?

Niet alle merken maken tuinhuizen op maat. Sommige bieden enkel prefab exemplaren aan. Het kan goed zijn dat jouw droom tuinhuis daartussen prijkt. Zo niet, dan is een op maat gemaakte hut toch een mogelijkheid. Houdt er rekening mee dat dit doorgaans iets duurder is. Je betaalt een hogere prijs. Bovendien moet je allerlei beslissingen maken: Een plat of schuin dak? Wat voor ramen? Een enkele of dubbele deur? Een overkapping of niet? Welk materiaal? Welke houtsoort? Wat voor dakbedekking? Het grote voordeel aan een op maat gemaakt exemplaar is dat deze 100% jouw smaak is. Je kan zelfs cottage en moderne elementen combineren.

Voordeel van offertes vergelijken

Een tuinhuis is geen aankoop waarbij je over één nacht ijs gaat. Je vergaapt je wellicht eerst aan een heleboel mogelijke ontwerpen. Naast mooi moet het ook de juiste afmetingen hebben, én de prijs moet binnen het gewenste budget liggen. Vraag daarom bij verschillende aanbieders een offerte aan. Deze zijn volledig vrijblijvend en gratis. Zo weet je waar de laagste prijs te vinden is, en kan je op het einde van de rit de beste vergelijking maken!

Begin vandaag nog met het vergelijken van offertes!