Tuinhuis kopen, lees onze tips

Overweeg je om een tuinhuis te kopen? Dan staat er een ontzettend breed aanbod aan tuinhuizen op jou te wachten. Geen idee wat je moet kiezen? Dan is het goed om even door deze pagina te scrollen. Waarvoor moet het tuinhuis dienen? Hoe moet het eruit zien? Hoeveel plaats heb je? En vooral, wat is je budget? Hieronder vind je allerlei informatie en tips om de juiste keuze te maken.

Wat zijn de voordelen van een tuinhuis?


Een tuinhuis is in de eerste plaats functioneel. Het kan dienen als opslagruimte om bijvoorbeeld je tuinmeubelen, grasmaaier, gereedschap of fietsen in te stockeren. Evengoed kan je een tuinhuis kopen om in te richten als thuiskantoor, een speelruimte of een lounge waar je gezellig kan gaan zitten.

Naast deze praktische mogelijkheden, hebben tuinhuizen ook een esthetische functie. Het kan een sfeervol element zijn bij de inrichting van je tuin.

Niet vergeten dat een tuinhuis ook een meerwaarde biedt aan je woning. Je zorgt voor extra opberg- en/of leefruimte. Als je je thuis te koop zet, is dit dus zeker een troef.


tuinhuis kopen

Wel of geen onderhoud, kiezen tussen materiaalsoorten

Er zijn drie materiaalsoorten waarin je een tuinhuis kan kopen. Hout, metaal en kunststof.

Hout is het meest populair. Het past met zijn natuurlijke uitstraling in een tuinomgeving. Hout is een natuurlijke isolator. Er zijn verschillende houtsoorten, elk met hun eigen look, kwaliteit en isolatiewaarde. Ook kan je hout makkelijk verven en dus helemaal afwerken naar jouw wens. Met een likje verf kan je de kleur zoveel aanpassen als je wil.

Bepaalde houtsoorten hoeven geen specifieke behandeling omdat ze van nature rotbestendig zijn. Voorbeelden zijn kastanjehout of lariks. Andere houtsoorten vragen wel een behandeling tegen verrotting. Zo vermijd je dat het hout wordt aangetast door insecten, schimmels of rotting. Bij alle soorten hout is een behandeling goed om de levensduur van je tuinhuis te verlengen en om te voorkomen dat het hout grijs wordt. Houten tuinhuizen behandel je door ze te impregneren, te schilderen of te beitsen. Impregneren is een chemische behandeling die het hout een lichte gloed geeft in de kleur naar jouw keuze. Je behoudt de natuurlijke uitstraling van het hout.

Metaal is een strakker materiaal en is erg duurzaam. Dit stevig materiaal vervormt niet doorheen de tijd. Een optie is om te kiezen voor gegalvaniseerd staal. Hier komt er een beschermlaag op die je tuinhuis beschermt tegen corrosie.

Tot slot zijn er de tuinhuizen in kunststof. Deze zijn immuun voor schimmels en parasieten. Ook roesten ze niet. Naar onderhoud heb je ook weinig werk. Je tuinhuisje af en toe poetsen met water, is voldoende. Tot slot kan je een tuinhuisje in kunststof makkelijk verplaatsen omwille van het lichte gewicht.

Welke stijl vind je mooi (en past bij jouw huis)?

Tuinhuizen zijn er in alle mogelijke stijlen. Je kan dus gerust een model kiezen dat perfect aansluit bij de rest van je tuin en je woning. Vooral de vorm van het tuinhuis en het soort dak bepalen de uitstraling. Benieuwd naar meer soorten tuinhuisjes? Lees over de verschillende soorten tuinhuizen.

Modern tuinhuis

Moderne tuinhuizen zijn meestal rechthoekig. Ze hebben vaak een lessenaarsdak of een plat dak. Tuinhuizen met een plat dak zijn makkelijk te plaatsen. Met een tand- en groefsysteem zijn er geen steunpilaren nodig.

tuinhuisjes te koop

Landelijke tuinhuizen

Landelijke en meer klassieke tuinhuizen hebben vaak een puntdak, ook wel zadeldak genoemd. Ook kunnen ze een piramidedak, wolfskapdak of schilddak hebben. Een wolfskapdak heeft vier vlakken. Er zijn ook tuinhuizen in de Engelse Cottagestijl die erg rustiek overkomen.

Een groot of klein tuinhuis kopen?

Naast de stijl, moet je ook nadenken over de gewenste afmetingen. Hoe groot moet het tuinhuis zijn? En hoeveel ruimte heb je beschikbaar? Het doel van het tuinhuis is hierbij cruciaal. Dient het enkel om wat kleine spullen op te bergen? Of wil je er heel wat fietsen, een brommer en een grote grasmaaier in kwijt?

Wordt het geen opbergruimte, maar een leefruimte? Bedenk dan welke meubels je erin kwijt wil. Koop je een tuinhuisje als hobbyruimte? Zorg er dan voor dat je voldoende beweegruimte hebt. Je budget zal bij deze keuze ongetwijfeld ook een rol spelen.

Mag je overal in jouw tuin een tuinhuis plaatsen? Wet- en regelgeving

In de meeste gevallen is het niet nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen. Deze is van tel sinds 2017 en vervangt de stedenbouwkundige vergunning. Indien het nodig is, zit ook de milieuvergunning vervat in de omgevingsvergunning.


Zolang je tuinhuis kleiner is dan de volgende afmetingen, moet je geen vergunning aanvragen:

  • Hoogte (van de grond tot het hoogste punt): max. 350 cm
  • Grootte: max. 40 m²
  • Locatie: binnen een straal van max. 30 meter van de hoofdwoning
  • Tuinhuis in de zijtuin? Dan moet dit minstens 300 cm van de perceelgrens zijn.
  • Tuinhuis in de achtertuin? Dan moet dit minstens 100 cm van de perceelgrens zijn.


tuinhuis plaatsen

In sommige situaties ben je wel verplicht om een vergunning aan te vragen. Als het tuinhuis een woonfunctie heeft, moet je altijd een vergunning vragen. Vaak is dan zelfs het inschakelen van een architect verplicht. Daarnaast ben je verplicht om langs het gemeentehuis te passeren als je tuinhuisje terecht zou komen in een ruimtelijk kwetsbaar gebied of een oeverzone die is afgebakend in een bekkenbeheersplan of deelbekkenbeheersplan. Geen idee of jouw tuin hieronder valt? Check het voor alle zekerheid even bij de gemeente. Tot slot is het verboden om een tuinhuis te plaatsen dat dichter dan 500 cm bij een waterloop staat.

Deze regels gelden enkel in Vlaanderen. Brussel en Wallonië hebben andere regels.


Benieuwd wat het kost om een tuinhuis op maat te laten maken en plaatsen? Vergelijk vrijblijvend prijzen van firma’s werkzaam in jouw streek!

Een tuinhuis met overkapping kopen, wel of geen goed idee?

Je kan ervoor kiezen om een tuinhuis met overkapping te kopen. Hiermee combineer je een opbergruimte met een plek om overdekt te zitten. In de zomer kan je er genieten van de schaduw en tijdens koude of regenachtige dagen zit je lekker droog. Je kan het overkapte deel dan opwarmen met bijvoorbeeld een kacheltje. Kortom, een lounge waarin je kan ontspannen. Uiteraard kan je evengoed materiaal kwijt onder het overkapte deel.

Lees meer over: tuinhuisjes en overkappingen

Tuinhuis met carport

Een voorbeeld van een overkapping, is een carport. Een carport is goed voor de levensduur van je auto. Wanneer je auto droog staat, is er namelijk minder kans op roest. Ook blijft je auto goed beschermd tegen sneeuw, uitwerpselen van vogels en bladeren. Heeft het gevroren? Dan is het niet nodig om de ruiten te krabben. U kan dus wat langer blijven liggen. Ook bij een carport kan u kiezen uit een plat of schuin dak.

Tuinhuis met veranda

Wil je graag comfortabel buiten kunnen zitten, maar liever niet onder blote hemel? Uit de zon in de zomer en uit de wind bij koude? Dan is een veranda een goed idee. Deze kan je helemaal naar jouw zin inrichten als een echte lounge. Je kan kiezen om een veranda tegen je woning aan te bouwen of een vrijstaande in de tuin te zetten.

Wat is het verschil met een blokhut?

Het verschil tussen tuinhuizen en blokhutten zit in de hoekverbinding. Bij een blokhut worden uiteinden van de balken over elkaar gelegd. Dat is de molenwiekverbinding. De hoeken van een tuinhuis komen tegen elkaar. Hierdoor zijn de hoeken vlak en dat geeft een iets strakkere look.

Tuinhuis zelf plaatsen of uitbesteden?


Het is perfect mogelijk om een bouwpakket te kopen en zelf je tuinhuis in elkaar te steken. Je kan dit zelfs online doen en thuis laten leveren. Er zijn twee mogelijkheden. Je kan zelfbouwpakketten kopen met prefab wanden. Hier vijs je de wanden, deuren, ramen en dak gewoon in elkaar. Een andere mogelijkheid is dat de je de wanden zelf nog dient op te bouwen. Meestal kan je de losse planken met een kliksysteem in elkaar steken. Bij het zelfbouwpakket, komt altijd een handleiding mee waarmee je aan de slag kan. Best nodig je wel extra mensen uit om je hierbij te helpen.

tuinhuis kopen en plaatsen
Je tuinhuis laten plaatsen, zorgt voor een meerkost. Wel ben je dan zeker van een kwaliteitsvolle opbouw en loop je veel minder snel het risico op kieren, lekken of andere mankementen. Hout is immers een ‘levend’ materiaal dat kan krimpen en uitzetten. Vaklui weten hoe ze hierop moeten anticiperen.

Lees meer over het plaatsen en bouwen van een tuinhuis.

Wel of niet kiezen voor een fundering?

De ondergrond van een tuinhuis is cruciaal. Deze moet hard, egaal en waterpas zijn. Dan heb je de garantie dat de constructie van het tuinhuis stabiel is. Het maakt de opbouw ervan ook een stuk gemakkelijker. De harde ondergrond kan aangestampte grond zijn met daarover tegels. Voor een klein tuinhuisje kan dit zeker. Voor grotere, en dus zwaardere, tuinhuizen is een betonnen grond aan te raden. Een waterpas vloer van tegels of beton is de snelste manier om een tuinhuisje op te bouwen.

Een andere of bijkomende optie zijn funderingsbalken, ook wel fundamentregels of fundamentbalken genoemd. Deze zorgen voor extra stevigheid. De wanden van je tuinhuis komen dan niet in contact met de grond en kunnen dus minder snel vochtig worden. Dankzij hun aflopend profiel zorgen deze balken er ook voor dat het water naar de buitenzijde wordt afgevoerd en niet in de onderste wandlaag trekt. Dit zorgt voor een langere levensduur.

Het dak en de dakafwerking zijn van belang

Een plat dak biedt een lange levensduur. Dankzij een licht hellende hoek, blijft het water niet op het dak staan. De dakranden hebben een kleine overstek waardoor ook de muren beschermd worden tegen regenval. Wil je het water van je dak kunnen opvangen? Koop dan ook regenpijpen en een ton als extra accessoires.

Een voorbeeld van een schuin dak is een lessenaarsdak waarbij het hemelwater naar de achterzijde wordt gebracht of een zadeldak met dakgoten aan weerszijden. Voor de dakbedekking heb je keuze uit heel wat materialen, zoals dakpannen, metalen dakpanplaten of een houten afwerking. Zelfs een rieten dak is mogelijk.

Of je nu voor een plat of schuin dak kiest, het belangrijkste is dat de regen uit je tuinhuisje blijft.

Prefab of een tuinhuis op maat kopen?

Tuinhuizen zijn te koop in allerlei soorten, maten en stijlen. Deze zijn kant en klaar en dien je nog gewoon in elkaar te steken of te laten monteren. Je kan er ook voor kiezen om een tuinhuis op maat te laten maken. Dan kan je het tuinhuis volledig naar jouw wensen laten maken.

Bij sommige firma’s kan je online een programma gebruiken om zelf je gewenste tuinhuisje te tekenen. Het kan zijn dat je daarbij kan kiezen tussen een collectie aan onderdelen die in bulk worden geproduceerd of ook elk onderdeel volledig op maat te laten maken. Die laatste optie zal duurder uitvallen.

Welke factoren bepalen de prijs van een tuinhuis?

De keuze van het materiaal, de afmetingen en de keuze van dakbedekking bepalen de prijs van je tuinhuis. Elk type van materiaal heeft zijn prijs. Daarnaast moet je ook naar de dikte van het materiaal kijken. Hoe dikker de wanden, hoe steviger het tuinhuis. Ook biedt een dikke wand meer isolatie. Met een wanddikte van 28mm of meer, kan u ervan uitgaan dat u kwaliteit heeft.

Bij de keuze van de dakbedekking, moet je stilstaan bij de gewenste isolatie. Moet het warm kunnen blijven in de winter of is dat niet nodig? Wanneer je tuinhuisje een dak met dakpannen krijgt, zal je ook hier een keuze moeten maken in materiaal en kleur.

Heb je een gesloten tuinhuis? Dan moet je er ook nog een deur bij rekenen. Hier zijn verschillende mogelijkheden, elk met hun prijskaartje. Een enkele deur, een dubbele deur of een schuifdeur. Wens je ook ramen? Ook die kosten geld. Je hebt een breed pallet aan mogelijkheid wat betreft de isolatiewaarde van je ramen en deuren. Uiteraard gaat dit gepaard met verschillende prijzen.

Meer weten over de prijs van een tuinhuis? Lees ons artikel.

En welke kosten moet je niet vergeten?

Wordt het tuinhuis aan huis geleverd? Dan betaal je verzendingskosten. Laat je het plaatsen? Dan komen er montage- en plaatsingskosten bij.

Voor de ondergrond komen er ook nog kosten bij, zoals het gieten van een betonplaat. Het (laten) behandelen van je tuinhuisje, kost ook geld. Denk aan impregneren of schilderen. Tot slot kunnen er nog kosten bij komen als je accessoires mee aankoopt zoals een houten vloer, een dakgoot, één of meerdere plantenbakken, luifels, regenpijpen, enz.

Vergelijk offertes en bespaar op de kosten!


De gouden regel is om meerdere offertes op te vragen alvorens je overgaat tot het kopen van een tuinhuis. Zorg dat je geen appels met peren vergelijkt. Vraag offertes op voor het gebruik van dezelfde materialen en afmetingen. Vergelijk en ga voor een budgettaire en kwalitatieve oplossing.