De gemiddelde prijs van een tuinhuis

De gemiddelde prijs van een tuinhuis geeft jou een indicatie van de kosten die je kan verwachten voor jouw project. Een tuinhuis is handig als extra opbergruimte, maar kan ook een mooie aanvulling in je tuin zijn. Je kan een tuinhuis dan ook helemaal naar jouw smaak kiezen. Vergelijk daarbij op voorhand de prijzen zodat je jouw wens aan de beste prijs kunt realiseren. Een metalen compact tuinhuisje kan je al voor €300,- kopen, terwijl een luxueus houten tuinhuis in hardhout wel €10.000,- kan kosten. Er zijn heel wat factoren die de prijs mee bepalen.

Hoe zijn de kosten voor een tuinhuis opgebouwd?

Het is niet mogelijk om een richtprijs te geven voor een tuinhuis omdat heel wat zaken een rol spelen. In de eerste plaats is er natuurlijk de materiaalkeuze. Hout is het duurste, al zijn er heel wat verschillende houtsoorten. Daarnaast heb je meer materiaal nodig als je een groter tuinhuis wil. De grootte bepaalt dus ook de prijs. Ook de fundering en afwerking spelen een rol. Wil je bijvoorbeeld ramen in je tuinhuis of moet het hout nog bewerkt worden? Ga je uiteindelijk zelf je tuinhuis plaatsen of laat je dit plaatsen? Vergeet daarbij ook zeker de leveringskosten niet.
tuinhuis prijs

De oppervlakte: een groot of klein tuinhuis?

Bij een tuinhuis denken we snel aan grasmaaiers, tuinmeubelen en fietsen. Het is dan ook een ideale ruimte om zaken op te bergen. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kan het een hobbykamer worden waarin je muziek kan maken of kan pottenbakken. Nood aan een ruimte om te relaxen? Maak van je tuinhuis een ware wellnessruimte. Of werk je veel thuis en wil je dit gescheiden houden van de privéwoning? Maak van je tuinhuis een thuiskantoor. En zo zijn er nog een heleboel voorbeelden. De keuze van bestemming zal bepalen hoe groot je tuinhuis moet zijn en welke faciliteiten er voorzien moeten worden. Het spreekt voor zich dat een groter tuinhuis met de nodige voorzieningen zoals verlichting duurder zal uitvallen dan een compacte opbergruimte zonder meer.

Wel of geen fundering?

Voor sommige tuinhuizen is een extra fundering niet nodig, maar meestal is het wel aan te raden. Het voordeel van een goede fundering is dat verzakkingen vermeden worden. Het eindresultaat zal steviger en dus duurzamer zijn. Zeker wanneer je zware zaken in het tuinhuis wil opbergen, is een goede fundering noodzakelijk. Hoe dik de fundering moet zijn, is afhankelijk van waarvoor het tuinhuis moet dienen en de grondkwaliteit. Je kan kiezen tussen een houten of betonnen fundering. Bij een houten fundering is het aan te raden om deze te laten rusten op stenen blokken zodat je geen opstijgend vocht hebt.

Materiaalkeuze

De meeste tuinhuizen worden in hout gemaakt. Evengoed kan je kiezen voor kunststof of metaal (staal of aluminium). Elk materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen en nog een arsenaal aan keuzemogelijkheden. Zo zijn er erg veel houtsoorten, de enige al wat steviger dan de andere. Ook een tuinhuis in kunststof of metaal kan je in verschillende gradaties van kwaliteit kiezen.

Gemiddelde prijs houten tuinhuis

Omdat hout als natuurlijk materiaal goed past in de tuin, is dit het meest gekozen materiaal. Er zijn erg veel verschillende soorten hout. Hardhout als beuk, eik of mahonie, gaat langer mee en is dus duurder dan zachthout zoals grenen, vurenhout of ceder. Ook de grootte van het tuinhuis speelt uiteraard een rol. Dat maakt dat de prijzen heel uiteenlopend zijn. Je kan al een compact houten tuinhuisje zetten voor €500,-, maar er zijn er ook van €10.000,-. Naast het soort hout, spelen ook de dikte van het hout, het aantal ramen en of het hout al dan niet op voorhand behandeld is, een rol. De prijzen van hout dalen gelukkig iets, maar ook dit materiaal is nog steeds erg prijzig.

Kosten van kunststof tuinhuizen

Het voordeel van een kunststof tuinhuis is dat het zo goed als geen onderhoud nodig heeft. Ook hoeft het niet duur te zijn. Prijzen liggen tussen de €700,- en €5.000,-. Het is vooral de grootte die een rol speelt bij de prijs, maar ook de kunststofdikte, het aantal ramen, de weersbestendigheid, enz. Ook het uitzicht speelt de rol. Zo kan je voor een kunststof tuinhuis kiezen dat eruit ziet als een houten tuinhuis.

Kosten voor een metalen tuinhuis

Graag een simpel tuinhuis dat stevig is en weinig onderhoud vraagt? Dan is een metalen tuinhuis interessant. Het bestaat uit verzinkt staal of aluminium. Het gaat lang mee en is het voordeligst in prijs. Een metalen tuinhuis heb je al voor €300,-. Hoe meer aandacht je hebt voor het design en de stabiliteit, hoe hoger de prijs. Die kan oplopen tot €3.500,-. De grootte speelt daarbij uiteraard ook een rol. De prijzen voor staal zijn de laatste jaren enorm gestegen.


Benieuwd wat het kost om een tuinhuis op maat te laten maken en plaatsen? Vergelijk vrijblijvend prijzen van firma’s werkzaam in jouw streek!

Welk stijl heeft jouw voorkeur?

Aan elke stijl hangt een specifiek prijskaartje. Zo zal je bij een landelijke stijl wellicht niet voor een plat dak kiezen, maar voor een schuin dak met dakpannen wat duurder is. Ook het afwerken zodat de stijl volledig goed zit, kan extra kosten met zich meebrengen.

Lees meer over de verschillende soorten tuinhuizen.

Prijs tuinhuis met overkapping

Een tuinhuis met overkapping zorgt voor opbergruimte en een fijne overdekte plek om te zitten. De overkapping kan je het ganse jaar door gebruiken als zithoek, schaduwrijk in de zomer en droog in de winter. Prijzen starten aan €1.200,-. Hier zit geen fundering bij inbegrepen. Een erg stabiele ondergrond is wel aan te raden.

Indicatie prijs moderne tuinhuizen

Moderne tuinhuizen zijn er in alle soorten, maten en materialen. Een aantal kenmerken komt echter wel vaak terug. Zo wordt er meestal gebruik gemaakt van een plat of licht hellend dak. Een nok is er dus nooit. Het tuinhuis is meestal ook een vierkant of een rechthoek waarin veel raampartijen worden verwerkt. Een prefab moderne houten tuinhuis vind je al voor een paar honderd euro, maar dit kan oplopen tot duizenden euro’s.

Wat kost een blokhut?

Een houten tuinhuis bestaat uit een houten raamwerk waartegen de wanden bevestigd worden. Bij een blokhut worden de planken in elkaar gestapeld. De planken vallen met tand en groef als een puzzel in elkaar. Dit geeft een heel ander uitzicht dan een traditioneel tuinhuis. Een kleine standaard blokhut start aan de prijs van €500,-. Wil je wat ruimte en kwaliteit, kan dit snel oplopen tot €5.000,- of nog meer.

Gemiddelde prijs van een cottage tuinhuis

Een cottage tuinhuis is een iets luxueuzere vorm van tuinhuizen dat meestal in hout wordt gebouwd. Vaak is het meer dan een opbergruimte en fungeert het ook als bijgebouw om gezellig te vertoeven. Meestal is er een zadeldak waarop dakpannen of riet wordt gelegd. Deuren en ramen in cottage stijl maken het af. Een prefab cottage tuinhuis met een kleine oppervlakte kan je al vinden voor €500,-. Dit moet je zelf plaatsen. Wil je een cottage tuinhuis op maat, starten de prijzen vanaf €1.500,-.

Lees meer over cottage tuinhuizen.

Het type dak is van invloed op de prijs

De keuze van het dak zal zeker invloed hebben op de prijs. Zo is een plat dak meestal heel wat goedkoper dan een zadel- of tentdak. De constructie bij die laatste is veel complexer en vraagt meer tijd om te plaatsen. Ook is er meer afwerking nodig, bijvoorbeeld aan de nok.

prijs tuinhuis

Wat is de prijs om een tuinhuis laten plaatsen?

Indien je je tuinhuis laat plaatsen, komen er uiteraard nog kosten bij bovenop het tuinhuis zelf. Als je zelf niet echt thuis bent in de opbouw ervan, is het sowieso aan te raden om dit te laten uitbesteden. Wanneer je bij het doe-het-zelven een fout maakt, kunnen herstellingswerken achteraf nog veel hoger oplopen. Een vakman zorgt dat jouw tuinhuis perfect wordt geplaatst. Montagekosten kunnen naargelang de grootte tussen de €200,- en €3.500,- liggen. Ook de complexiteit van de constructie speelt een rol bij het bepalen van de prijs. Hoe moeilijker het is om het tuinhuis te plaatsen, hoe meer werkuren er nodig zijn.

Lees meer over het bouwen en plaatsen van tuinhuizen.

Andere keuzes die hoogte van de prijs beïnvloeden

Naast het gekozen materiaal, de fundering, de grootte en de plaatsingskosten zijn er nog heel wat andere elementen waar je rekening mee moet houden als je een tuinhuis kopen wil. Sta zeker stil bij de gewenste isolatie. Als je enkel materiaal in je tuinhuis wil opbergen, is dit minder nodig dan wanneer je er een echte werkruimte van wil maken. Denk ook na over de afwatering. Wil je het hemelwater kunnen opvangen om in de tuin te gebruiken? En wat met deuren en ramen? Wens je een enkele of liever een dubbele deur? En hoeveel ramen? Met glas of plexiglas? Afhankelijk van de functie die je tuinhuis zal hebben, kan het ook zijn dat je elektriciteit of stromend water wil laten installeren. Tot slot kan je je creativiteit nog zijn gang laten gaan bij afwerkingen als het plaatsen van een windhaan op het dak, een bloembak aan de raampjes of nog andere fantasieën.

Waarom zijn tuinhuizen op maat vaak duurder?

Als je heel specifieke wensen hebt, is het een optie om je tuinhuis op maat te laten maken. Elk detail kan je volledig zelf kiezen. Een tuinhuis op maat maak je zo duur of goedkoop als je zelf wil, al zal het meestal duurder uitvallen dan een prefab tuinhuis. Onder de €1.000,- kom je er niet. Dat komt omdat de onderdelen niet in grote massa vervaardigd kunnen worden. Een vakman kan je helpen bij het uitwerken van een ontwerp en het plaatsen ervan. Ook dat maakt onderdeel van de duurdere prijs. Zo zal de vakman op voorhand langskomen om je tuin te inspecteren en je wensen scherp te stellen. Op basis daarvan tekent hij een gepersonaliseerd ontwerp uit. Je kan ook kiezen om gedeeltelijk op maat te werken. Je stelt dan met prefab onderdelen volledig zelf je tuinhuis samen. Je zal voordeliger uitkomen dan volledig op maat te werken.

Vrijblijvend offertes aanvragen


Het is altijd goed om eerst meerdere offertes te vragen alvorens een tuinhuis te bestellen of met een vakman in zee te gaan. Het is daarbij belangrijk dat alle details op de offerte worden toegelicht zodat je de offertes zuiver met elkaar kan vergelijken. Je kan dan ook checken of alle elementen inbegrepen zijn in de prijs, denk aan leveringskosten, de afwerking, enz. Hier kan je alvast vrijblijvend offertes aanvragen in jouw regio.