Tuinhuis plaatsen en bouwen

Of je nu een grote lap grond achter je huis hebt schuilen, of eerder een bescheiden tuintje: een tuinhuis is altijd een goed idee. Waarom? Om te beginnen is het een handige en vooral elegante opbergruimte voor spullen zoals de grasmaaier, gereedschap, tuinstoelen, fietsen enzovoort. Je wilt dit niet laten rondslingeren in de tuin, of ergens in huis opbergen. Daarnaast zorgt het voor extra ruimte en sfeer. Een gezellig plekje vanachter in je tuin om even tot rust te komen tijdens de zomer, heerlijk.

Tuinhuizen zijn er in allerlei soorten en maten. Wil je een strak, modern exemplaar, of liever een landelijke cottage blokhut? Je kan kiezen voor eentje met een fietsenstalling, overkapping en/of carport. Zo combineer je het comfortabele met het praktische. Ook wat betreft materialen is er keuze te over. Afhankelijk van jouw smaak, de functie en ruimte, maak je de optimale keuze. Wij geven je graag meer informatie over de voorbereiding voor het plaatsen ervan, de fundering of verankermethode, en de uiteindelijke afwerking.

Jeuken je vingers om eigenhandig iets in elkaar te zetten? Bezint eer ge begint. Een blokhut in elkaar timmeren is niet zo eenvoudig. Je kan opteren voor een kant-en-klaar bouwpakket, zo ben je zeker dat je de correcte afmetingen hebt. Wil je geen standaard, maar net een origineel exemplaar, dan kan je het ontwerp ook volledig zelf bedenken. In ieder geval geven wij je heel wat handige tips.

Wat is de beste plaats in de tuin?

Een tuinhuis zet je niet zomaar ergens. Je moet goed nadenken waar je het precies wilt plaatsen. Hiervoor moet je stilstaan bij de functie ervan. Als de voornaamste reden is om spullen op te bergen buiten het zicht, dan maakt de locatie niet zo erg veel uit, het moet vooral handig zijn. Wil je het gebouw ook gebruiken om te relaxen? Dan houd je best rekening met zaken zoals de oriëntatie ten opzichte van de zon en eventuele bomen in je tuin. Of de mogelijkheid om elektriciteit- en waterleidingen ernaartoe te leggen, zodat je er in de avonds kan lezen met een lampje erbij.

Verder is het ook aangeraden om na te denken over de grond waarop je het zal plaatsen. De leverancier zal je hier uiteraard bij helpen en adviseren. Een gewone zandgrond kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het – indien je een houten exemplaar kiest – snel rot en een walhalla wordt voor insecten. Een betonnen vloerplaat daarentegen zorgt ervoor dat het stevig staat. De grond moet waterpas zijn.

Vrijstelling voor de vergunning of niet?

Vrijstaande gebouwen komen in in aanmerking voor een vrijstelling van een vergunning, net zoals een serre, schuur of garage. Wanneer moet je dan wel een vergunning aanvragen? Om te beginnen is een vergunning noodzakelijk wanneer dit bijgebouw ook een woonfunctie heeft. Ben je van plan om er ook in te leven, dan heb je een vergunning nodig.

Voor de vrijstelling van vergunning te behouden, mag het tuinhuis dat je gaat bouwen of plaatsen niet groter zijn dan 40 m² en niet hoger zijn dan 3,5 meter. Het gebouw moet binnen een straal van dertig meter van de woning geplaatst worden. Let er ook op dat je in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijft. Stel dat jouw perceelgrens bestaat uit een scheidingsmuur, dan mag je het er wel tegen bouwen, zolang je deze muur niet wijzigt. Soms is het wel handig om de 1 meter van de grens te respecteren, bijvoorbeeld voor het proper maken van het dak.

Grond voorbereiden

De grond waarop je het tuinhuis gaat plaatsen of bouwen is ontzettend belangrijk. Dit bepaalt de opbouw van je fundering. Zorg ervoor dat de grond waterpas is. Is dat niet het geval? Neem dan je schep in de aanslag, en graaf de grond op of uit. In sommige gevallen kan een talud of keermuur soelaas bieden. Zo ben je er zeker van dat de leverancier je tuinhuis op een stabiele grond plaatst. Om verzakkingen te voorkomen, moet de grond daadkrachtig zijn. Sta er even bij stil hoe jouw ondergrond is: waterdoorlatend, zoals klei, of eerder drainerend zoals stenen?

tuinhuis plaatsen

Fundering of verankermethode plaatsen

Indien de grond waarop je het tuinhuis wil plaatsen, niet ideaal is, leg je best een betonnen vloerplaat. Deze keuze wordt vaak gemaakt, alleen al omdat het zekerheid biedt. Met een betonnen vloerplaat is het zonder twijfel stabiel en waterpas. Ben je van plan een betonnen fundering te leggen? Doe dit dan op voorhand en houd rekening met de volgende tips:

  • verwijder het gras (inclusief wortel) en voorzie een houten bekisting om het beton in te gieten.
  • de betonplaat is best iets groter dan de afmetingen van je toekomstige ontwerp.
  • het fundament moet hoger zijn dan het gras, zodat de dauw de onderkant niet vochtig maakt. Op die manier is het extra beschermt tegen schimmel.
  • kies voor een dikke betonlaag van 15 cm. Zo ben je er zeker van dat het ongevoelig is voor verzakkingen.

Een andere verankermethode is hout. In dit geval plaats je stenen blokken met daarop een houten plankenvloer. Op deze plankenvloer wordt vervolgens de uiteindelijke tuinhuisvloer geplaats. Zo vermijd je dat er vocht in de houtconstructie dringt, en heb je evenzeer een stabiele fundering.

Zelf tuinhuis bouwen

Ben je een handige harry die liever zelf de handen vuil maakt? Je kan ervoor kiezen om eigenhandig een tuinhuis te bouwen. Dit bespaart je uiteraard geld, maar kost wel wat voorbereidingswerk en tijd. Er bestaan zelfbouwpakketten, of je kan het ontwerp zelf bedenken.

Net zoals bij het laten plaatsen van een tuinhuis, is bij het zelf bouwen ervan de ondergrond van groot belang. Denk na over de grond en fundering. Indien je een betonplaat gaat leggen, lees hierboven dan met welke aspecten je best rekening houdt.

Eenmaal je de fundering geplaatst hebt, kan het echte werk beginnen. Je kan opteren voor een paneelbouw of blokhutsysteem. Bij een paneelbouw plaats je de planken op een raamwerk van balken. Het voordeel hierbij is de bescherming tegen vocht. Bij een blokhutsysteem worden de planken op elkaar gestapeld. Het hout zal krimpen en vervolgens uitzetten. Zorg ervoor dat je de juiste houtsoorten gebruikt.

Afwerking

Populaire houtsoorten zijn vurenhout en grenenhout. Deze zijn eerder goedkoop. Indien je ze correct behandeld, is het ook duurzaam materiaal. Vergeet het hout dus zeker niet te beitsen. Zo bescherm je het materiaal tegen rotten, schimmel en insecten. Ook het hout regelmatig verven kan helpen om vochtproblemen te voorkomen. Er bestaan ook houtsoorten die het impregneren niet nodig hebben. Vaak zijn dit duurdere houtsoorten.

Een ander belangrijk onderdeel van de afwerking heeft betrekking tot het dak. Of je nu kiest voor golfplaten, roofing of dakpannen, een dakgoot is onontbeerlijk om plassen te voorkomen en lang van het dak te genieten. Geef het dak minstens eenmaal per jaar een groot onderhoud, en verwijder na de herfst de bladeren uit de dakgoot. Zo vermijd je schade.

tuinhuis bouwen

9 handige tips om een tuinhuis te bouwen

Zelf een tuinhuis bouwen heeft iets romantisch. Je spaart geld uit en kan het helemaal volgens jouw eigen smaak en stijl maken. Van een indrukwekkende blokhut tot een schools bouwproject. Je kan tenminste zeggen dat jij het in elkaar getimmert hebt! Maar er is een keerzijde aan de medaille. Zelf iets in elkaar steken is moeilijker dan het klinkt. Een bouwpakket kan de gouden middenweg zijn. Zo spaar je geld uit, maar moet je niet het hele ontwerp zelf beslissen. In een bouwpakket zijn de afmetingen bepaald en moet je dus zelf je hoofd er niet over breken.

Ga je zelf aan de slag? Deze 9 handige tips helpen je verder op weg:

  • Zorg ervoor dat je alles goed opmeet. Neem hiervoor je tijd. De fundering moet een klein beetje groter zijn dan het uiteindelijke exemplaar.
  • Behandel het materiaal dat je gaat gebruiken. Vergeet naast de wanden ook de onderkant van de deuren en ramen niet te impregneren.
  • Een blokhut met luifel is handig omdat zo de deur nooit nat wordt en langer meegaat.
  • Hout krimpt en zet uit. Vergeet dit niet tijdens het in elkaar monteren van de wanden. Je monteert het dus best niet te strak, want alles zal nog enkele centimeters uitzetten.
  • Ventilatieroosters onderin de wanden zorgen ervoor dat het vocht van binnen naar buiten kan.
  • Vergeet de funderingsbalken niet te impregneren. Bij voorkeur kies je voor funderingsbalken van kunststof of hardhout. Schroef ze bijvoorbeeld op een waterpas ondervloer van betontegels. Zo ben je er zeker van dat je een goede fundering hebt om nadien de wanden op te monteren.
  • Vergeet geen dakgoot te plaatsen. En vergeet hem ook niet ongeveer 2x per jaar schoon te maken. Zo gaat jouw exemplaar twee keer zo lang mee.
  • Geïmpregneerd hout laat je best enkele zomermaanden drogen vooraleer je het schildert.
  • Denk tijdens de gehele klus om je veiligheid.

Zelf tuinhuis bouwen of laten plaatsen?

Of je nu voor het ene exemplaar of het andere gaat; het kopen van een tuinhuis is altijd een investering. Je zal zowel tijd als geld moeten opofferen. Misschien overweeg je daarom om het zelf te bouwen. In dat geval kan je kiezen voor een kant-en-klaar bouwpakket.

Toch is het zelf bouwen niet altijd goedkoper! Kwaliteit kost namelijk geld. En indien je en duurzaam exemplaar wilt, moet je investeren in degelijk materiaal. Om te beginnen moet je het hout zelf uitkiezen, aanschaffen en impregneren. Deze behandeling kunnen leveranciers vaak tegen een voordelige prijs krijgen. Daarnaast moet je ook rekening houden met de vervoerkosten en bijkomende kosten zoals de fundering, het dak, de dakgoot, stormankers, verf enzovoort. Bovendien kost het zaag- en timmerwerk enkele dagen. Hiervoor moet je enkele vrije dagen ophoesten of verlof nemen. Het onweerlegbare voordeel is natuurlijk dat je iets hebt dat volledig naar jouw smaak en stijl is. Een originele blokhut gebouwd en ingericht volgens jouw noden. Lees in ons artikel: tuinhuis inrichten – over de verschillende opties.

Kies je ervoor om het te laten plaatsen, moet je ook zelf zorgen dat de grond voorbereid is. Een betonnen vloerplaat gieten zal vaak noodzakelijk zijn om een stabiele fundering te kunnen voorzien. Sowieso zal je er dus wat tijd voor moeten vrijmaken. Het is aan jou om de voor- en nadelen van het zelf bouwen of laten plaatsen van het tuinhuis af te wegen.

Wil je graag meer lezen over de prijs van tuinhuizen? Lees ons artikel.