Soorten tuinhuizen en blokhutten

Wie een grote tuin heeft, zal snel nadenken over het plaatsen van een tuinhuis of blokhut. Het ziet er niet alleen huiselijk uit, maar is ook erg praktisch. Zo bieden een tuinhuizen extra opbergruimte voor fietsen, de grasmaaien en tuinmateriaal. Spullen die je toch liever niet in huis zet, maar ook moeilijk in de tuin kan laten rondslingeren. Een blokhut zorgt voor extra ruimte en indien je kiest voor een exemplaar met overkapping, heb je een extra terrasje. Natuurlijk zijn er heel wat verschillende soorten. De typische cottagestijl die je ziet bij tuinpaviljoenen, of een strak design in metaal. Zowel qua stijl als materiaal kan je er helemaal jouw ding van maken.

Paneelbouw of blokhut?

Wil je een paneelbouw of blokhut? Dit zijn twee verschillende bouwstijlen voor tuinhuizen. Ken je het verschil tussen de twee niet? Geen paniek. Bij een paneelbouw bevindt zich aan de binnenzijde van het tuinhuis een raamwerk. De planken van de wanden van het tuinhuis worden op dit raamwerk bevestigd. Op deze manier blijven de balken altijd droog. Belangrijk, want zij dienen als steun voor de planken. Ze zullen minder onderhevig zijn aan de weersomstandigheden en dus minder krimpen en uitzetten.

Bij een blokhutsysteem worden de planken van het tuinhuis los op elkaar gestapeld. Bijgevolg kan het hout meer uitzetten en krimpen, er is geen raamwerk. Een nadeel van het blokhutsysteem is dat, naargelang het seizoen, het hout enkele centimeters kan krimpen. Is het verschil erg groot, dan kunnen de wanden scheef trekken.

Welke houtsoort kiest u?

De meeste tuinhuizen worden uit hout gemaakt. Wanneer je een houtsoort kiest, moet je rekening houden met bepaalde factoren zoals de duurzaamheid en het type. Vurenhout en grenen zijn populaire soorten. Meestal wordt het geïmpregneerd met een beschermend product. Zo is het hout minder gevoelig voor de regen, wind, schimmels en insecten, en gaat het langer mee. GeÏmpregneerd hout is dus een duurzame keuze. Indien je niet zeker bent, kan je het tuinhuis nog behandelen met een houtbeschermingsproduct. Dit moet je na verloop van tijd trouwens regelmatig doen. Vervolgens kan je de blokhut personaliseren door te schilderen of je kan het beschermen met een beits in de oorspronkelijke kleur van het hout.

Lees meer over houten tuinhuizen.

Welke stijl past bij u?

Een tuinhuis is een aanvulling op jouw woning. Het is leuk om de stijl door te trekken zodat het een harmonieus geheel vormt. Een klassieke cottage stijl in eikenhout past bijvoorbeeld mooi bij een landelijk huis. In dat geval kan je ook een prieel of hoektuinhuis overwegen, deze exemplaren passen bij een cottage stijl. Gaat je voorkeur eerder naar een modern ontwerp? Dat kan natuurlijk ook. Moderne tuinhuizen hebben meestal een strakke vormgeving met een plat dak, rechte lijnen en soms zelfs een hippe schuifdeur.

tuinhuis met overkapping

Tuinhuis met overkapping

Tuinhuizen met een luifel of overkapping zijn heel functioneel. Je combineert het gemak van een opbergruimte met de gezelligheid van een overdekt terras. Heerlijk wanneer je buiten wilt zitten om te lezen of te barbecueën, maar het regent. De overkapping biedt bescherming tegen de wispelturigheid van het weer. Daarnaast is een luifel praktisch om fietsen onder te plaatsen. Je wint flexibele ruimte in je tuin met een overkapping.

Lees meer over: tuinhuis met overkapping.

Tuinhuis met carport

Heb je geen garage? Tuinhuizen met carports bieden een prima alternatief. Wind, regen, sneeuw, hagel, vallende takken en nieuwsgierige marters beschadigen je auto. Zonde, want een auto is een kostbaar en duur bezit. Een carport kan volledig of gedeeltelijk overdekt zijn. Het kan dus prima dienen als volledige garage. Bovendien kunnen tuinhuizen met carports ook echt op maat gemaakt worden. Het kan mooi aansluiten bij een landelijke stijl, of je kan gaan voor een modern design.

Tuinhuis met veranda

Een tuinhuis is praktisch, een veranda is leuk. Een tuinhuis met veranda is de perfecte combinatie. Je bent beschermt tegen alle weersomstandigheden. Of het nu stormt of sneeuwt buiten: in een veranda zit je droog en warm. Tuinhuizen met veranda kan je volledig naar jouw smaak laten maken. Wil je een grote blokhut met een kleine overkapping? Of liever omgekeerd? Jij beslist zelf hoe groot de veranda moet zijn, welke stijl het uitademt en hoe je het inricht.

hoektuinhuis

Hoektuinhuis

Een hoektuinhuis of hoekblokhut staat netjes in de hoek van je tuin. Ideaal voor wie niet zoveel ruimte heeft, of voor wie elke vierkante meter zo optimaal mogelijk wil benutten. Hoektuinhuizen hebben vaak een landelijke stijl. De vijf hoeken en het piramidedak staan mooi met kleine vensters. Natuurlijk kan je het ook volledig aanpassen aan jouw stijl. Zo bestaan er zowel vijf- als zeshoekige tuinhuizen. Met piramidedak, plat dak en/of een luifel.

Tuinhuis met garage

Je auto veilig kunnen parkeren is een must. In een tuinhuis met garage ben je er zeker van dat je auto beschermd wordt tegen alle weersomstandigheden en inbraak. Het verschil met een carport is dat het in dit geval volledig dichtgemaakt is. Het huisje beschikt ook over een slot. De grens tussen tuinhuizen en garages vervalt hier een beetje. Je kan het ook zien als een houten garage.

Chalet

Wie chalet hoort, denkt vaak aan ondergesneeuwde berghutjes in Oostenrijk of in de Ardennen. Een chalet straalt gezelligheid uit, en dat hoeft niet beperkt te blijven tot de vakantiesfeer. Helemaal tot rust komen in een houten hutje in je eigen tuin, dat kan ook. Je kan ervoor kiezen om een houten chalet te plaatsen in je eigen tuin. Meestal hebben ze de typische landelijke stijl, maar een op maat gemaakt model kan ook een modern design hebben. Heerlijk om tijdens de wintermaanden te genieten van een warme kop chocolademelk.

Tuinpaviljoen of prieel?

Een paviljoen of prieel is een hoektuinhuis met acht hoeken. Het kan volledig open zijn, maar wel overdekt, of gewoon helemaal dichtgemaakt met ramen en deuren. De typische look van een prieel is de achthoekige constructie met daarop een puntdak. Het dak is rond, soms licht opbollend. Het is erg landelijk en romantisch met heel wat tierlantijntjes en versiering. Het dak is niet altijd volledig dichtgemaakt. Waarom zou je een paviljoen verkiezen boven een klassieke blokhut? Het is heerlijk omdat het open kan zijn, en heeft toch een andere look dan de meeste tuinhuizen. Een prieel kan bovendien dienst doen voor verschillende doelen: als opbergruimte, zithoekje of zelfs fitnessruimte.

Tuinhuisjes van kunststof of metaal

Voordat je een tuinhuis gaat plaatsen, moet je nadenken over het ontwerp, de stijl en het materiaal. Meestal wordt er hout gebruikt, maar er bestaan ook blokhutten in kunststof en metaal. Een exemplaar uit kunststof valt volledig te recycleren. Het materiaal is vaak goedkoper en vraag weinig onderhoud. Metalen tuinhuizen kunnen ook erg praktisch zijn. Ook dit is goedkoper dan hout. Ben je fan van de moderne, strakke look? Dan is metaal een logische keuze. Metaal is stevig en sterk, en roest niet.

Benieuwd hoe je een tuinhuis kan inrichten? Lees tips en doe inspiratie op!