Wil jij graag een tuinhuis of blokhut in Kessel-Lo kopen? Op deze pagina lees je alle informatie die je nodig hebt om tot een goede beslissing te komen. Weet je al wat je wilt? Vraag offertes aan van aannemers uit jouw regio en vergelijk prijzen voor het plaatsen van een tuinhuis of blokhut!
Bloempotten, een grasmaaier, tuinstoelen, de parasol en de barbecue. Tegenwoordig hebben we heel wat spullen die buiten horen, maar we wel ergens kwijt moeten. Hiervoor is een tuinhuis perfect. Dit hoeft geen lelijk hutje te zijn, maar kan met een mooi design je groene tuin vervolledigen en zelfs een extra terras creëren.
Ben jij van plan om in Kessel-Lo een te kopen of zelf te bouwen? Dan zijn er heel wat aspecten waar je rekening met dient te houden. Om te beginnen moet je nadenken over de bouwstijl, welk soort dak, en welk materiaal je wil gebruiken.
Alle informatie op deze pagina
-
Tuinhuis materialen:
- Kunststof tuinhuizen
- Metalen tuinhuizen
- Houten tuinhuizen
- Stenen tuinhuizen
- Glazen tuinhuizen
-
Overige tuinhuizen:
- Tuinkantoor
- Chalet
- Prieel
- Poolhouse
Verschil met een blokhut?
Denk je eraan om een tuinhuis te zetten in Kessel-Lo? Wanneer je informatie opzoekt, kom je al gauw terecht bij zowel tuinhuizen als blokhutten. Er is echter wel degelijk een verschil tussen de twee, al weten veel mensen niet precies wat. Hier het onderscheid even op een rijtje.
Technisch gezien is een blokhut opgebouwd uit gestapelde massieve houten balken. Dit zie je aan de hoeken, waar de balken een beetje uitsteken. Meestal steekt het dak evenzeer een beetje uit. Blokhutten zijn over het algemeen goed geïsoleerd. De stijl is eerder stevig en traditioneel. Denk maar aan de blokhutten in de bossen in Canada, Amerika en Scandinavische landen.
Een tuinhuis daarentegen wordt gebouwd uit een houtskelet, of stapelbouw. Hier zie je in de hoeken geen balken uitsteken, de muur bestaat uit planchetten. Bovendien is het meestal ook wat kleiner, bedoeld om mooi in jouw tuin in Kessel-Lo te passen.
Welke oppervlakte kiezen?
De grootte van je tuinhuis is allereerst afhankelijk van waar je huis staat of waar je het gaat bouwen. In de meeste gevallen is er geen bouwvergunning nodig voor losstaande bijgebouwen in de tuin. Er zijn wel enkele punten waarop je moet letten:
- Je mag niet hoger bouwen dan 3,5 meter
- Je mag maximaal 30 meter van je woning bouwen
- Je mag bouwen tegen een bestaande scheidingsmuur (als je deze niet wijzigt)
- In een achtertuin is het aangeraden 1 meter van de perceelgrens te blijven
- In een zijtuin is het aangeraden 3 meter van de perceelgrens te blijven
- Per woning mag je 40m² besteden aan vrijstaande bijgebouwen
Ten tweede is het doel bepalend voor de grootte. Heb je een garage, maar wil je gewoon wat extra opbergruimte? Dan zal je wellicht opteren voor een kleiner formaat. Je kan een ontwerp op maat laten maken.
Waarom kiezen voor een tuinhuis in Kessel-Lo
Een tuinhuis is handig om tuinspullen en -gereedschap in op te bergen en wanneer en met een luifel de ideale plaats om een beschut terras te maken.
Handige opbergplek
Met een tuinhuis staat jouw tuingereedschap droog
Creëer een mooi terras
Kies voor een blokhut met luifel en creëer een extra zitje in jouw tuin
Meer plezier van buiten
Dankzij een tuinhuis geniet je meer van jouw mooie tuin
Welke stijl tuinhuizen en blokhutten zijn er?
Huisje, tuintje, boompje, tuinhuisje. Wie vandaag bouwt, wil dat alles goed bij elkaar past. Met andere woorden: het moet passen in het geheel, en dus aansluiten bij de bouwstijl van je huis. Er zijn gelukkig tal van mogelijkheden. Een puntig, hoog of plat dak? Eerder strak, of liever landelijk met veel details? Je wilt iets kopen dat bij je past. Daarom is het essentieel op de hoogte te zijn van de opties op de markt. Lees hieronder meer over moderne en cottage tuinhuizen.
Modern tuinhuis
Strakke lijnen en een minimalistische design, daar houdt de hippe tuinliefhebber in Kessel-Lo van. In combinatie met kwalitatief materiaal kan je kiezen voor een modern en duurzaam model. Deze ontwerpen zijn meestal clean, strak en functioneel. Zo zijn er voorbeelden met strakke lattenwerk dat er eenvoudig maar ook stijlvol uitziet, of vierkante, kubusvormige tuinhuizen met veel glas waar je ook de strakke stijl in herkent. De patio, ofwel een model met overdekking, kan evenzeer in hedendaagse jasje worden gestoken. Benieuwd naar de keuze die er voor jou is? Laat je verrassen en/of inspireren door de ruime selectie aan producten.
Kubus tuinhuis
Hip staat tegenwoordig gelijk aan modern, en vice versa. Wie houdt van design, kiest vandaag dan ook voor de typische ‘kubus’. Niet alleen als woning, maar ook als tuinhuis staat deze bouwstijl verbluffend goed. Het gaat dan over een tuinhuis dat letterlijk op een kubus lijkt. Denk aan strakke lijnen en een plat dak. Het is eenvoudig maar toch stoer. Een ontwerp dat helemaal aansluit bij de hedendaagse moderne trend. Deze kubus tuinhuisjes worden vaak kant en klaar afgeleverd. Je kan ze in allerlei soorten materiaal vinden, van cederhout tot aluminium.
Landelijk tuinhuis
Niet iedereen is gewonnen voor de strakke lijnen die de moderne bouwstijl beheerst. Ben je eerder fan van het romantische plaatje? Denk je bij ‘tuinhuis’ eerder aan een schattig hutje met kleine ruitjes en kleurrijke bloemetjes? Dan is een landelijk tuinhuis zoals de typisch Engelse ‘cottages’ veel meer jouw ding. Deze blokhutten worden doorgaans uit hout gemaakt en hebben zelden een plat dak. Verder zijn ze verkrijgbaar in alle vormen, kleuren en maten, met of zonder carport. Het is een klassieke maar tijdloze keuze.
Cottage tuinhuizen
Fan van de Engelse cottagestijl? Dan spreekt een cottage tuinhuis je wellicht meer aan. Deze bouwstijl ontstond in de 19de eeuw in Engeland, uit een traditie van vakmanschap en handwerk. Met deze landelijke tuinhuizen droom je weg over een charmant leven op het platteland. Deze stijl past in elke landelijke tuin in Kessel-Lo. De modellen zijn meestal gebouwd uit stevig eikenhout en hebben meer details dan de hedendaagse alternatieven. Denk maar aan ramen met kleine venstertjes. Typisch voor deze tuinhuizen is een 42° dak. Dit vereist opnieuw vakmanschap en expertise, en laat je dus best uitvoeren door specialisten.
“Geniet meer van jouw tuin met een tuinhuis!”
Kies een tuinhuis
Groot gamma aan tuinhuizen en blokhutten!
Niet in het zicht
Houd de kruiwagens, grasmaaiers, etc uit zicht!
Ideale opbergplek
Eindelijk een plek om al het tuingereedschap op te bergen.
Tuinhuis met luifel
Creëer een heerlijk overdekt zitje of terras in jouw tuin!
Garage of Carport
Een droge auto dankzij een tuinhuis met carport of garage.
Tevreden klanten
Klanten zijn doorgaans erg tevreden over onze service!
Soorten tuinhuizen
Hierboven werden de kenmerken van moderne en cottage tuinhuizen al beschreven, maar er is meer dan dat. Vandaag kies je een tuinhuis zoals je voor kleren shopt: het moet niet alleen functioneel zijn, maar ook goed passen bij de rest van je outfit. Bovendien staat de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal ook centraal, en kan je kiezen voor onderhoudsarme opties. Een model uit kunststof, metaal of hout heeft telkens andere eigenschappen en voordelen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een overkapping te plaatsen. Voor elk wat wils.
Bekijk ook eens het blogartikel: soorten tuinhuizen en blokhutten!
Tuinhuis met overkapping
Heel wat mensen kiezen voor een model met overkapping. Dit combineert het gemak van een extra opbergruimte én de mogelijkheid om te genieten van een extra terrasje. Lange, zomeravonden gezellig doorbrengen onder de luifel kan dus best. De overkapping biedt trouwens niet alleen meer zitplaats, maar ook een bescherming tegen te veel zon, regen of vallende bladeren. Je kan de afmetingen van de overkapping zelf kiezen, alsook het materiaal. Je hebt zowel moderne als landelijke tuinhuizen met overkapping.
Tuinhuis met carport
Je kostbare wagen veilig kunnen parkeren is een must. Niet alle huizen zijn voorzien van een garage. Hierdoor opteren sommigen ervoor om een garage, een carport of een tuinhuis met carport te laten bouwen. Meestal zie je deze constructies in robuust hout, al dan niet met eikenhout in de afwerking, maar er zijn zeker uitzonderingen mogelijk. Zo kan een hedendaags model met carport ook gemaakt worden van bijvoorbeeld aluminium. Een stevig, groot ontwerp kan zelfs als volwaardige garage dienen.
Tuinhuis met veranda
Een veranda en tuinhuis hebben verschillende doelen. Een veranda wordt vooral gebruikt om van binnen van de buitenwereld te genieten. Een tuinhuis daarentegen is doorgaans een opslagplaats van tuinspullen. Een tuinhuis mét veranda kan twee op een stijlvolle manier combineren. Dit is handig voor wie geen ruimte heeft voor woonuitbreiding, maar wel ruimte in de tuin overheeft. Je kan kiezen voor een traditionele, landelijke look, of op zoek gaan naar een hedendaagse, modern exemplaar. Het leuke is dat wanneer het buiten stormt, je in een veranda lekker droog binnen zit.
Hoektuinhuis
Een hoektuinhuis of hoekblokhut zijn ideaal voor wie de ruimte in zijn tuin in Kessel-Lo optimaal wil benutten. Dit model is namelijk ontworpen om in een hoek van je tuin te zetten. Over het algemeen zijn hoektuinhuizen eerder landelijk van stijl, met hun vijf hoeken, een piramidedak en kleine vensters. Al zijn er natuurlijk ook moderne alternatieven op de markt te vinden. Opnieuw is er de mogelijkheid om een luifel te plaatsen en zo extra ruimte te creëren. Bang dat dit model niet goed in jouw tuin past? Geen nood, je kan altijd een ontwerp op maat laten maken.
Chalet
Een chalet heeft een bijzonder gezellig uiterlijk. In een mooie houten chalet kan je middenin je tuin genieten van de rust. Je kan er de vogeltjes horen fluiten, de regen tegen de ramen horen klateren en een boek lezen. Leuk voor tijdens de zomer, want je kan op vakantie naar je eigen tuin. Ook in de winter is een chalet gezellig. Je kan de praktische aspecten van een tuinhuis erin integreren, en er ook tuinmateriaal en fietsen plaatsen.
Prieel
Een plaats waar je heerlijk kan genieten van de zomer, maar ook in de winter kan vertoeven: dat is een prieel. Het is een absolute meerwaarde in je tuin. De benaming wijst naar het Engelse concept ‘gazebo’. Dat betekent een losstaande overkapping die je vaak ziet in romantische Engelse tuinen en parken. Het heeft een elegante uitstraling, veelal met een zeshoekig of achthoekig ontwerp. Het dak kan zowel open als gesloten zijn. Soms is het dak gedeeltelijk open, en groeit er klimop over. Met een prieel kan je dus alle kanten uit. Meestal heeft het een hellend puntdak in plaats van een plat dak. Je kan er genieten van de zon, barbecueën, of zelfs een jacuzzi installeren. Het grootste voordeel van een prieel is dat je beschut zit, maar toch middenin je tuin.
Tuinhuis met lounge
Haal het meeste uit je tuinhuis door er een lounge aan te breien. Zo creëer je een gezellig zithoekje, waar je middenin het groen, kan aperitieven, barbecueën of gewoon genieten van een theetje en een goed boek. Bovendien bijzonder handig wanneer je tuinhuis een luifel heeft. Op die manier kan je ook van de lounge genieten wanneer het regent.
Het combineren van deze twee functies op één plek – tuinhuis en terras – is absoluut een trend. Steeds meer mensen zijn ervoor gewonnen, en dat is helemaal te begrijpen. Het een extra formeel zithoekje waar je ongestoord kan genieten, én om de tuinmeubelen op te bergen hoef je niet ver te wandelen. Een lounge bij een tuinhuis, zo gek is dat dus nog niet.
Tuinhuis met garage
Ben je op zoek naar het gemak van een tuinhuis met carport, maar wil je ook een plek die jouw auto meer bescherming biedt? Er zijn verschillende mogelijkheden voor houten tuinhuizen met een garage. Een tuinhuis met garage kan een plat dak, zadeldak of andere dakvorm hebben en is zowel standaard als op maat te maken. Het gemakkelijke van de grote garagedeur is dat grotere vervoersmiddelen (auto, motor, elektrische fiets, zitmaaier en scooter) snel in en uit kunnen en droog staan. Een tuinhuis met garage is echt een aanwinst voor jouw huis in Kessel-Lo.
Poolhouse
Met een poolhouse in Kessel-Lo creëer je niet alleen meerwaarde aan de woning ook jouw buitenbeleving wordt anders. In een poolhouse kan je een fantastisch lounge maken, een wellness of een bar. Daarnaast kan je er natuurlijk de nodige materialen in opslaan zodat jouw tuin opgeruimd en netjes is. Poolhouses zijn vaak modern van uiterlijk, maar er zijn ook landelijke soorten op de markt. Laat je een poolhouse op maat maken? Dan kan je deze aanpassen aan de stijl van jouw tuin of huis. Benieuwd naar de prijzen en opties? Vraag vrijblijvend offertes aan!
Tuinhuizen van kunststof
Kunststof, metalen of houten tuinhuis? Bezint eer ge begint. Deze volkswijsheid komt goed van pas voor iedereen die wat van plan is te zetten. Wanneer je eindelijk besloten hebt welke stijl en soort je verkiest, dringt de vraag zich op in wat voor materiaal het precies gemaakt moet worden. Hier worden drie materialen kort besproken: kunststof, metaal en hout.
Een exemplaar uit kunststof kan je volledig recycleren. Het materiaal, meestal polyethyleen, is licht, en het monteren ervan kinderspel. Je kan er dus gemakkelijk een kopen in een doe-het-zelf-zaak en deze vervolgens zelf in je tuin plaatsen. Het is een goed alternatief voor hout, al heeft het niet dat mooie en authentieke karakter dat een houten exemplaar bezit. Dit kan je achteraf uiteraard oplossen door het hutje te laten overgroeien met allerlei planten. Bovendien zijn kunstoffen exemplaren de goedkoopste op de markt. Je kan opteren voor een prefab kunststoffen tuinhuis dat gemiddeld tussen de €300,- à €1500,- kost, of voor een hutje op maat. Deze prijs start dan vanaf €1000,- en is sterk afhankelijk van vakman tot vakman. Je betaalt ook voor de plaatsing achteraf. Interessant is dat een kunststoffen schuur weinig onderhoud vraagt. Behalve af en toe een oppervlakkige schoonmaakbeurt zodat er geen algen op groeien, heb je er geen werk aan. Het materiaal behoudt zijn oorspronkelijke karakter.
Tuinhuizen van metaal
Een metalen tuinhuis klinkt gek maar is eigenlijk zeer praktisch. Net zoals bij kunststof, is het materiaal zeer licht en duurzaam. Je kan het gemakkelijk zelf in elkaar zetten. Er zijn twee soorten metaal die gebruikt worden voor tuinhuizen: staal en aluminium. Staal wordt doorgaans verzinkt. Tijdens dit chemisch proces wordt het materiaal vochtwerend gemaakt. Met andere woorden: een stalen schuur is waterdicht en zal nooit roesten. Handig, toch? Bij aluminium is verzinken niet nodig. Dit materiaal is sowieso vochtwerend. Een tuinhuis wordt overigens bijna nooit volledig uit aluminium vervaardigd. Meestal wordt het gebruikt voor de omlijsting, kozijnen, staanders, profielen,…
Een metalen blokhut is atypisch, maar past heel goed bij de hedendaagse, moderne stijl. Wie op zoek is naar een strakke maar krachtige look, is hiermee gediend. Het materiaal is sterk en vereist weinig onderhoud. Zoals gezegd gaat het niet roesten. Met een likje verf of poedercoating breng je snel een extra slijtvaste laag aan in eender welke kleur. Over het algemeen ligt de prijs laag. Voor een prefab exemplaar betaal je tussen de €400,- en €2000,-. Voor een op maat start de prijs bij €1000,- maar betaal je wellicht meer.
Houten tuinhuizen
Het meest gebruikte materiaal blijft toch hout. Alleen dit materiaal creëert die authentieke look met warm karakter. Belangrijk hierbij is dat het gekozen hout tegen temperatuurschommelingen en vocht kan. Er zijn heel wat verschillende soorten die gebruikt worden. Informeer je op voorhand goed, zodat je weet wat het vraagt van onderhoud, en hoeveel werk je er dus aan zal hebben.
Thermohout (thermisch gehard hout) is populair. Het is gemaakt van Europese naaldbomen. Een mooie optie voor wie een duurzaam, ecologisch en toch goedkoop model wil kopen. Het is vormvast en goed bestand tegen insecten, schimmels en vocht. De prijs ervan schommelt tussen de €35,- en €60,- per vierkante meter, afhankelijk van de uitvoering (latten, planchetten, met open of gesloten voeg,..). Een andere populaire houtsoort is hardhout. Vaak wordt deze term gebruikt voor tropisch hout. Omdat tropisch hardhout veel duurder is, wordt het vooral gebruikt in slechts bepaalde toepassingen zoals de fundering, schuttingen, gevelbetimmeringen, en terrassen. Wat betreft het uiterlijk is deze houtsoort duurzaam, al zal het na termijn grijs worden.
Een houten tuinhuis vergt wat onderhoud. Kijk bij de aankoop ervan of het hout reeds geïmpregneerd werd. Zo niet, dan moet je dit zelf doen. Na het plaatsen moet iedere blokhut gebeitst worden. Dit ververs je best om de twee jaar. Op die manier geniet je zo lang mogelijk van je mooie, houten schuurtje.
Wat is de prijs voor een houten hut? Koop je er een in een doe-het-zelf-zaak, betaal je minstens €600,-. Deze zijn doorgaans nog niet behandeld, bevatten geen ventilatieroosters, noch glazen ramen. Je moet je dus met minder tevreden stellen. Wil je er een plaatsen van hogere kwaliteit, dan vertaalt zich dit naar een hogere prijs; tussen de €1000,- en €1500,-. Naargelang je verwachtingen loopt het prijskaartje op. Een houten blokhut op maat, volledig aangepast op jouw persoonlijke voorkeur en stijl, kan wel €8000,- kosten.
Stenen tuinhuizen
Niet voor niets blaast de wolf alle huisjes omver, behalve dat van het biggetje dat voor steen kiest. Dit materiaal gaat nu eenmaal levenslang mee. Het ziet er misschien niet zo romantisch uit als de klassieke blokhut uit hout, toch zit je met een bijgebouw uit steen gebeiteld. Er zijn verschillende voordelen. Om te beginnen is een stenen tuinhuis erg onderhoudsvriendelijk. Daarenboven kan je opteren voor dezelfde stenen als die van je woning. Over een harmonieus geheel gesproken. Er is ook minder kans op vochtplekken, iets waar je met een houten exemplaar wél sneller last van hebt. Last but not least, past steen bij iedere stijl. Of je nu voor een landelijke of strakke look gaat. Een stenen tuinhuis kan beiden perfect aan.
Glazen tuinhuizen
Zie jij het graag een tikkeltje anders? Zeg een klassieke, houten tuinhuis je niet zo veel? Doe het eens helemaal anders met een glazen exemplaar. Deze atypische materiaalkeuze komt met bepaalde voordelen. Zo geniet je dubbel van mooi weer vanuit een glazen tuinhuis. Je verlengt het lente- en zomergevoel. Daarnaast kan je eindeloos turen naar al dat weelderig groen in de tuin. Ook wanneer het regent kan je vertoeven in een groene oase. Uiteraard is het esthetische aspect ook niet min. Een glazen tuinhuis kan erg modern zijn, strakke zwarte lijnen. Toch kan het evenzeer een landelijke look aan, met witte accenten en een zeshoekig dak dat aan een prieeltje doet denken. Met een glazen tuinhuis beschik je letterlijk over een extra woonkamer, met het beste zicht van de hele woning.
Welke daktypen zijn er?
Tuinhuizen zijn er in allerlei maten en soorten. In metaal, hout, kunststof, met overkapping, carport of garage. Als je eenmaal al deze beslissingen hebt genomen, komt het ontwerp er ook nog bij kijken. De stijl wordt doorgetrokken tot in de kleinste details, zoals het dak. Wil je een plat dak, of liever een puntdak? Er bestaan heel wat verschillende soorten daktypen. Heb je al nagedacht wat voor soort dak je wilt in Kessel-Lo? Er zijn een aantal opties:
- Kapschuur is een laag maar geen plat dak. Het heeft een hoge nok en een stoer uiterlijk.
- Een lessenaarsdak is eenvoudig, het bestaat uit één dakvlak. Het is niet plat maar hellend.
- Een zadeldak is de klassieker. Hierbij heb je twee dakvlakken die elkaar bij de nok raken, en schuin naar beneden gaan.
- Bij een schilddak heb je dan weer vier dakzijden, deze lopen allemaal schuin naar beneden af. Het voordeel hiervan is dat sneeuw en regen gemakkelijk afvloeien.
- Een wolfsdak combineert eigenschappen van een zadeldak en schilddak. Het heeft schuine dakvlakken aan de korte zijden van het dak. Het is charmant en past bij de landelijke stijl.
- Natuurlijk kan je ook simpelweg kiezen voor een plat dak.
Kapschuur
Een kapschuur dak geeft je tuin in Kessel-Lo een stoere look, maar behoudt ook de landelijke touch. Het heeft een hoge nok, waardoor je het gevoel hebt meer ruimte te hebben dan bij een plat dak. De achterzijde is lager en korter dan de voorzijde. Een kapschuur is het meest voorkomende type dak in België en Nederland, omwille van de eenvoud. Een traditionele blokhut uit hout heeft doorgaans een kapschuurdak.
Zadeldak
Net zoals een kapschuur is een zadeldak ook een typisch daktype. Het is een klassieker omdat het bij verschillende bouwstijlen mooi gaat. De twee dakvlakken raken elkaar in de nok, ze maken samen een omgekeerde V en gaan schuin naar beneden. In principe kan je het dak zo steil maken als je wilt, naargelang hoe hoog je de nok wilt. Hoe hoger, hoe meer ruimte je creëert. Verder heb je dakgoten nodig bij dit soort dak. Aan elke kant één.
Wolfsdak
Een wolfsdak heeft twee lange schuin aflopende dakvlakken en een of twee kortere vlakken in driehoeksvorm aan de voor- en achterzijde. De gevels van je tuinhuis moeten dus niet allemaal even hoog zijn. Het is in feite een combinatie van een zadeldak en een schilddak. Vaak wordt voor dit type dak gekozen om een zadeldak iets meer te verfijnen. Het geeft een iets romantischere look. Wolfsdaken hebben een complexe, maar stevige constructie die goed bestand is tegen weersinvloeden. Wel is het een duurder daktype.
Lessenaarsdak
Net als een plat dak bestaat een lessenaarsdak uit één enkel dakvlak, maar dan schuin. De gevels zijn dus niet even hoog. Een lessenaarsdag heeft een schuine helling waardoor het water maar naar één kant kan aflopen. Indien je maar één punt wenst voor uw regenafvoer, is dit type dak ideaal. Je moet maar aan één zijde een dakgoot installeren. Het dak moet een minimale hellingsgraad hebben van 15%. Is de hellingshoek te laag, zal je het dak regelmatig moeten schoonmaken.
Schilddak
Een variant op het zadeldak, is het schilddak. Dit dak heeft een erg authentieke uitstraling. Dit heeft vier hellende vlakken. Voor- en achteraan heeft het dak driehoekige vlakken. De zijkanten zijn telkens een trapezium. De vier vlakken komen samen in de nok. De gevels van het tuinhuis hebben alle vier een gelijke hoogte en het regenwater kan langs alle kanten vlot afvloeien. Ook biedt dit type dak een goede bescherming tegen hevige rukwinden. Door de vier schuine wanden, verlies je iets meer plaats dan bij een zadeldak. Ook is het iets lastiger om te ventileren onder een schilddak.
Mansardedak
Een variant van het zadeldak is een mansardedak waarbij een knik zit in beide dakvlakken. De schuine vlakken zijn met elkaar verbonden in de nok, maar de onderste vlakken knikken naar buiten toe waardoor ze schuiner weglopen dan de bovenste vlakken. Dit wordt ook wel ‘een gebroken kap’ genoemd. Het geeft een meer karakteristieke look aan je tuinhuis. Je creëert meer ruimte onder het dak. Bovendien leent een mansardedak zich uitstekend om een dakkapel op je schuur te plaatsen. Omdat het best wel wat tijd in beslag neemt om een mansardedak te plaatsen, is dit geen goedkoop daktype. De vele hoeken in het dak zorgen er ook voor dat dit type gevoeliger is voor stof, vuil en ongedierte.
Plat dak
Een plat dak geeft een eerder strak uiterlijk aan het tuinhuis. Platte daken zijn goedkoper dan schuine daken omdat ze makkelijk te plaatsen zijn. Meestal wordt gebruikt gemaakt van roofing of EPDM als dakbedekking. Echt plat is het dak niet. Er is een kleine hellingsgraad om het regenwater te doen aflopen. Toch kan je er veel minder van profiteren dan bij een schuin dak. Af en toe het dak schoonmaken en goede dakgoten zijn dus cruciaal. Afhankelijk van waar het isolatiemateriaal wordt aangebracht, is er een onderscheid tussen een koud of een warm dak. Bij een koud dak wordt de isolatie onder de dakconstructie gelegd. Omdat dit een groter risico geeft op vocht, wordt deze techniek amper nog toegepast. Beter is te kiezen voor een warm dak waarbij het isolatiemateriaal op de dakconstructie wordt geplaatst. Bij een bestaand dak kan je zelfs de oude dakbedekking laten liggen als extra isolatie.
Tentdak
Een tentdak bestaat uit minstens vier driehoekige schuine vlakken die elkaar in een punt van de nok raken. Hier wordt vaak een ornament zoals een windhaan op geplaatst. Dit type dak is zeer goed beschermd tegen rukwinden en ideaal om zonnepalen op te plaatsen in de juiste richting. Afhankelijk van het aantal schuine vlakken, zijn er nog heel wat andere benamingen voor een tentvlak, zoals piramidedak, paviljoendak of puntdak. Bij een piramidedak gaat het duidelijk om vier vlakken, maar een tentdak kan er ook meer hebben. Voorwaarde is wel dat alle vlakken even groot zijn. De gevels van je tuinhuis zijn dus overal even hoog. Vaak wordt gekozen voor dakpannen of –platen als bedekking. De complexe constructie maakt dat een tentdak duurder kan uitvallen. In het midden van het dak krijg je extra ruimte, eventueel voor een verdiep.
Tuinhuis onderhouden
Een tuinhuis vraagt om regelmatig onderhoud. Doorheen het jaar krijgt het namelijk heel wat te verduren, zoals neerslag, vorst en zonlicht. Laat je het na je tuinhuis op tijd en stond te onderhouden, dan zal de kwaliteit van het materiaal waaruit het gemaakt is snel achteruit gaan. Hout moet gebeitst worden om de levensduur ervan te rekken en het geheel mooi te bewaren. Zonder kunnen er vochtplekken, verzakkingen en rotte plekken ontstaan. Dat is toch zonde van die mooie blokhut. Bovendien zal het onderhoud geen dagen van je leven kosten; een nieuwe laag beits leggen doe je bijvoorbeeld best om de twee jaar.
Tuinhuis laten impregneren
Wie tuinhuis zegt, zegt impregneren. Maar wat betekent dit? De meeste tuinhuizen zijn vervaardigd uit hout. En laat dit nu net een materiaal zijn dat erg gevoelig is voor de gevolgen van de weersomstandigheden, zoals regen en uv-straling van de zon. Het moet dus beschermd worden, anders kan je jouw schuur na vijf jaar bij de composthoop gooien. Om deze reden moet hout geïmpregneerd worden. Hierbij wordt het materiaal doordrongen met een andere stof die het zal beschermen tegen schimmel en insecten. Vaak is het hout van tuinhuizen al geïmpregneerd, maar niet altijd. Kijk hier bij de aankoop van een blokhut dus zeker naar. De prijs van een hut uit geïmpregneerd hout ligt doorgaans iets hoger. Je kan het impregneren ook voor de eigen rekening nemen. Een liter impregneermiddel kost gemiddeld tussen de €10,- en €40,-. Daarmee kan je zo’n 10m2 hout behandelen.
Let wel op: impregneren alleen volstaat niet, het is niet de eindafwerking. Een houten schuur moet je ook beitsen.
Tuinhuis beitsen
Om zo lang mogelijk van je tuinhuis te genieten, moet je het beschermen en onderhouden. Dit doe je allereerst door het hout te impregneren en bijgevolg te verduurzamen. Vervolgens ga je over naar de volgende stap: het hout beschermen met beits. Deze extra laag zal de schuur bestand maken tegen weer en wind, en het oppervlak een mooi uiterlijk geven. Er bestaat transparante beits en gekleurde. Maak een keuze naargelang je persoonlijke smaak.
Het onderhouden van je blokhut vereist dat je af en toe een nieuwe laag beits toevoegt. Dit gebeurt best ongeveer om de twee jaar. Controleer daarom eens per jaar hoe het gesteld is met het hout van je hutje. Kijk daarbij vooral naar hoeken en ramen. Tijd voor een nieuwe laag? Zorg er dan voor dat de weersomstandigheden op dat moment goed zijn. Een droge dag waarop het niet té warm of té koud (tussen de 10°C en 20°C) is, is in dit geval ideaal. Leg de laag beits niet wanneer het tuinhuis recht in de zon staat. Dit zal ervoor zorgen dat het te snel droogt en strepen of blazen doen ontstaan. Ga aandachtig te werk. Ter voorbereiding moet je het hout schuren in de richting van de nerf. Ga pas aan de slag met de beits als het hout droog, stofvrij en vetvrij is. Voor een optimale bescherming beits je zowel de binnen- als buitenkant van je tuinhuis.
Hoe is de prijs opgebouwd?
Er zijn ontzettend veel verschillen en mogelijkheden wat betreft tuinhuizen. Die verscheidenheid weerspiegelt zich in de prijzen. Een klein model, bedoeld om wat tuingerief op te bergen, kan je voor een lage prijs op de kop tikken. Wil je veel ruimte en een luifel, dan betaal je meer. Naast de grootte bepaalt ook de kwaliteit van het materiaal de prijs. Een model uit kunststof is het meest goedkope. Dit kan je kopen vanaf €500,- terwijl de prijs van een metalen exemplaar eerder tussen de €1500,- en €5.000,- ligt. De prijs van houten tuinhuizen begint ook bij ongeveer €500,- maar kan hoog oplopen.
Zelf tuinhuis bouwen of plaatsen?
Ben je een handige Harry en wil je liever zelf je handen uit de mouwen steken? Dat kan, het is bovendien ook een goedkope optie. Je kan een zelfbouwpakket kopen en zelf alles in elkaar steken. Dit is niet veel moeilijker dan de gemiddelde Ikea kast. Je vijst alles netjes in elkaar. Sommige zelfbouwpakketten werken zelfs met een gerieflijk kliksysteem. Er zijn natuurlijk wel een aantal zaken waarmee je rekening dient te houden. Een fundering is noodzakelijk, en als je met hout werkt mag je zeker geen beits en houtverf vergeten. Het is ook aangeraden om een dakgoot te plaatsen, tenzij je een plat dak hebt natuurlijk. Niet iedereen is een handige Harry, wil jij liever dat een aannemer een tuinhuis of blokhut voor jou in Kessel-Lo plaatst? Vergelijk via ons offertesysteem eenvoudig offertes van (max 3) aannemers in jouw regio.
Tuinkantoor in Kessel-Lo
Weinig omgevingen zijn meer rustgevend dan een tuinhuis. Waarom zou je er dan geen kantoor van maken? Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van deze werkplek. Zeker nu thuiswerken helemaal ingeburgerd raakt, is een kantoor in de tuin heerlijk. Niet alleen omwille van de groene decor waarin je vertoeft, maar ook omdat werk en privé zo netjes van elkaar gescheiden blijven. Je hebt echt een fysiek aparte ruimte om te werken, vergaderen, brainstormen enzovoort. Is het concept helemaal nieuw voor jou? Dan is de volgende informatie nuttig.
Voordelen van een tuinkantoor
Een tuinkantoor heeft een heleboel voordelen. We sommen er enkele op:
- Werk/privé: Er is een strikte en fysieke scheiding tussen je werk- en privéleven. Wanneer je de deur van jouw tuinkantoor dicht trekt, is de werkdag gedaan.
- Rustig decor: Werken met fluitende vogeltjes op de achtergrond. Het kan. In een tuinkantoor zit je op je gemak. Er is niet veel omgevingslawaai, dus je kan je goed focussen.
- Minder energieverbruik: Je hoeft het tuinkantoor te verwarmen, niet het hele huis.
- Meerwaarde woning: Indien je ooit je huis verkoopt, zal dit unieke tuinhuis een extra troef zijn.
- Mogelijkheden: Is de ruimte groot? Dan kan je er ook een hobbyruimte of fitness bouwen.
Hout, steen, aluminium of glas?
Net zoals bij een gewoon tuinhuis, kan je ook een kantoor in allerlei materialen vinden. Er zijn exemplaren op de markt uit hout, steen, aluminium en zelfs glas.
Hout is de meest populaire keuze. Het sluit aan bij het idee dat we koesteren over een gezellige blokhut. Daarnaast zijn er ook praktische overwegingen: een houtskeletbouw is licht, snel klaar, niet afhankelijk van droogtijden. Daarnaast heeft het een authentieke look. Je kan ook kiezen voor massief hout zoals eiken, thermisch essen of naaldhout. Dit geeft een warme uitstraling.
Een stenen exemplaar is robuust en erg geluidsdicht. Je kan ervoor opteren dezelfde steen te nemen als je woning. Zo past je bijgebouw perfect bij het geheel. Een groot voordeel aan dit materiaal is de lange levensduur.
Wie wil kan een tuinkantoor kopen uit aluminium en/of glas. Dit oogt modern en strak. Je kan bovendien genieten van een uniek uitzicht en veel daglicht. Het nadeel is de isolatie en temperatuurregeling.
Hoe is de prijs opgebouwd?
Voor een prefab tuinkantoor betaal je minstens €7.500,-. Dit is een tuinhuis met een minimum aan isolatie en comfort. Ga je voor echt maatwerk (denk airco, vloerverwarming, dubbele beglazing, internetverbinding, toilet,…), dan betaal je een hogere prijs. Reken dan op een prijs van ongeveer €25.000,-. Wil je een exemplaar dat alle comfort biedt dat een huis je biedt, dan ga je eerder richting de €50.000,-. Vergeet niet: je krijgt er een een tuinhuis én kantoor voor in de plaats. Wil je een concreet beeld hebben van de prijzen, vraag dan gratis en vrijblijvend offertes op. Zo kan je het best vergelijken.
Tuinhuis ombouwen naar tuinkantoor?
Een tuinkantoor in Kessel-Lo kan je kopen. De markt biedt zowel prefab exemplaren als op maat gemaakte service aan. Heb je reeds een tuinhuis, en wil je deze zelf om bouwen, dan is het verstandig hier tweemaal over na te denken. Het is geen eenvoudige klus, want er komt veel bij kijken, het ene al technischer dan het andere. Zo moet er een goede isolatie worden gemaakt, er moet een stevige fundering liggen, elektriciteits- en internetkabels moeten gelegd worden, en wil je een tuinkantoor met toilet, dan moet er ook een afvoer voorzien worden. In dit geval geldt de regel: zint eer ge begint. Ben je een handige harry? Dan kan je deze uitdaging aangaan. Heb je twee linkerhanden, is het aangeraden dit werk over te laten aan professionals.
Veelgestelde vragen over tuinhuizen
Een tuinhuis is praktisch. Je hebt wat extra opbergruimte voor tuinmeubelen en -gerief, én je kan er bovendien een knus plekje tussen het groen creëren. Er zijn evenwel heel wat zaken waar je rekening mee dient te houden. Zoals het materiaal waaruit je jouw exemplaar wilt. En wat is het verschil met een blokhut dan precies? Er zijn heel wat vanzelfsprekende vragen, maar het antwoord vinden is niet altijd even evident.
Wat is een prefab tuinhuis?
Prefab komt van het Engelse woord prefabricated. Het betekent letterlijk dat het tuinhuis (deels) vooraf gefabriceerd wordt. Je moet thuis enkel nog de losse onderdelen in elkaar monteren. Hierdoor staat het tuinhuis op één dag recht. Net zoals bij een gewoon tuinhuis, is er de keuze uit verschillende materialen: hout, kunststof, beton enzovoort. Bovendien kan u ook bij een prefab exemplaar persoonlijke keuzes maken, zoals de stijl en grootte.
Hoe meet ik de afmetingen van een tuinhuis?
De afmetingen van je tuinhuis zijn het begin van alles, of je het nu zelf gaat bouwen of gewoon koopt. En een goed begin is het halve werk. Neem daarom voldoende tijd om alles rustig op te meten. Beslis eerst waar het moet komen en kijk of deze plaats logisch en goed is. Is de grond er waterpas, vlak en stabiel? Denk dan na waarvoor je deze extra ruimte gaat gebruiken. Wil je louter een opbergruimte of heb je ook graag een extra terrasje erbij? Met een rolmeter of meetlint kan je de gewenste afmetingen bepalen.
Waar tuinhuis plaatsen in de tuin?
Een tuinhuis wordt beschouwd als een bijgebouw, je hebt er geen bouwvergunning voor nodig. Mits je het binnen 30 meter afstand van je woning zet, en 3 meter van de perceelgrens als het in een zijtuin wordt geplaatst. Het mag ook niet hoger dan 3,5 meter worden. Verder ben je helemaal om te kiezen waar in je tuin je een tuinhuis zet. Toch zijn er enkele tips waarmee je best rekening houdt:
- Kijk naar de oriëntatie en ligging ten opzichte van bomen en de zon
- Wil je er ook waterleidingen en elektriciteit? Ook daar moet je rekening mee houden bij de locatie
- De fundering moet stevig zijn, kies een plek in de tuin die waterpas is. Het is ook geen goed idee om op zandgrond te bouwen. Hout kan dan snel rotten.
Verschil tussen een tuinhuis en een blokhut?
In de volksmond worden tuinhuis en blokhut door elkaar gebruikt, maar eigenlijk is er een verschil. Een blokhut is opgebouwd uit balken of boomstammen die in elkaar passen door uitsparing. Het is een erg solide bouwconstructie die bijzonder goed bestand is tegen weersinvloeden. Bij een tuinhuis daarentegen, bestaat de constructie voornamelijk uit kaders met planken. Het is iets minder stevig. Net om die reden gaan blokhutten doorgaans langer mee. De materialen die ervoor gebruikt worden zijn ook veel zwaarder en robuuster. Wat betreft de look, kan je stellen dat een tuinhuis eleganter is.
Welke houtsoorten worden gebruikt voor een tuinhuis?
Een traditioneel tuinhuis is een houten tuinhuis. Vurenhout en grenenhout worden vaak gebruikt en zijn ook best betaalbaar. Belangrijk is dat het hout geïmpregneerd of geverfd wordt zodat het lang houdbaar is. Andere houtsoorten die vaak gebruikt worden zijn eiken, Lariks of Douglas. Deze zijn iets prijziger, maar duurzamer. Ze gaan langer mee.
Wat is een open tuinhuis?
Een open tuinhuis is zoals de naam al verklapt, een tuinhuis dat niet volledig gesloten is. Het fungeert doorgaans eerder als overdekt terras omdat het wel een dak heeft en dus overdekt is. Tochl kan je er zeker ook meubelen opbergen of hout stapelen.
Wat zeggen onze klanten?
Onze klanten zijn tevreden en willen ook graag dat jij dat hoort…
Nadine Berger | Gekocht: tuinhuis met luifel
Ik was al een tijdje op zoek naar een blokhut voor in de tuin van ons nieuwe huis in Kessel-Lo. Heel fijn dat we straks een plek hebben waar we droog kunnen zitten en een plek hebben om de tuinspullen in op te bergen.
Pascal Maes | Gekocht: moderne exclusieve blokhut
Dankzij de goede informatie op de website kwam ik erachter waar mijn behoefte lag en voor welke blokhut ik het beste kon kiezen. Gekozen voor een blokhut die bij de stijl van mijn woning in Kessel-Lo past.
Robert Janssen | Gekocht: blokhut met carport
Bij de buren heb ik het idee afgekeken om een tuinhuis met carport te maken. Online gekeken en via deze website een mooie deal tegengekomen. Alles was binnen een week gratis geleverd in Kessel-Lo!
Carmen Haas | Gekocht: cottage-stijl tuinhuis
Pas nadat ik de overstap van een appartement naar woning met tuin maakte leerde ik alle in’s and outs in de wereld van tuinhuizen en blokhutten. Mijn cottage style tuinhuis is fantastisch mooi!
Over ons
Wood2build.be speelt in op de behoefte van steeds meer tuineigenaren naar een tuinhuis of blokhut. Wij hebben onze website opgezet om deze mensen te informeren. Daarnaast hebben wij ons, via een affiliatenetwerk, aangesloten bij één of meerdere partijen die tuinhuizen en blokhutten leveren.
Wij zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud en prijsinformatie van desbetreffende derde websites.
Handige links
- FSC – keurmerk hout
- PEFC – duurzaam bosbeheer
- Omgevingsloket Vlaanderen – Regels omtrent plaatsen tuinhuis
- DLV – De wetten van tuinaanleg